Elektrikli BMW’lerin 40 Yıllık Tarihi

Yazan: Melih Bilgin | 20 Aralık 2012 Perşembe




Şu sıralar elektrikli i3 ve i8 modelleriyle gündemde olan BMW, ilk kez bir elektrikli otomobillerini seri üretime geçirmeye hazırlanıyor. Fakat firmanın elektrikli otomobil macerası aslında 40 yıl öncesine dayanıyor.

Konfor ve performans ile özdeşleşmiş bir marka olan BMW hep M serisi, X serisi SUV’lar ve Z gibi model serileriyle göz önündedir. Bu sebeple yakıt ekonomisi dendiğinde akla en son gelen markalardan biridir. Fakat bu yıl farklı bir hamle yapan BMW, seri üretime geçmesi planlanan, elektrikli iki yeni modeli duyurdu. i3 ve i8 modelleri, farklı tasarımlarının yanında sahip oldukları teknoloji ile de dikkatleri üzerine çekiyor. Ancak BMW için elektrikli otomobil macerası yeni başlamadı. Aslında bu modeller 40 yıldır BMW mühendislerini kurduğu hayallerin sonucu.



Petrolün yarattığı çevre kirliliği ve dünyada artan küresel ısınma belirtileri, çevreci otomobillerin sayısına patlamaya neden oldu. Birçok firma, petrolün bir gün tükeneceğini hesaba katıp elektrik gibi alternatif güç kaynaklarına yöneliyor. Aslında lüks firmaların böyle konulara çok da ilgi göstermediğini görmeye alışkınız. Fakat teknolojinin gelişmesi ve çevrecilik konusunda artan kullanıcı talebi, Ferrari’yi bile hibrit bir otomobil tasarlamaya itti.

Alman otomobil devlerinden biri olan BMW, elektrik segmentine i3 ve i8 prototipleri ile adım attı. Bilim kurgu filmlerinden alınmış gibi duran tasarımları ve tümüyle elektrikten güç almaları sebebiyle birçok kişi bu modellerin sadece prototip olarak kalacağını düşünüyordu. Fakat BMW, i3 modelini 2013 yılı sonlarına seri üretmeyi planladığını açıklayınca bu hamle daha ciddi bir hal aldı.



i3, belki de BMW’nin seri üretimden çıkan kitlelere yönelik ilk otomobili olacak. Fakat BMW’nin ilk elektrikli otomobili olmayacağı kesin. Zira BMW, 40 yıldır çeşitli elektrikli otomobiller üretmiş bir firma.

Bizimle BMW’nin 40 yıllık elektrikli otomobil geçmişine göz atmak isterseniz sonraki sayfalara devam edebilirsiniz.