Atatürk Kültür Merkezi'nin (AKM) Viyana'da ilk kez düzenlediği ''Türk Günü Yürüyüşü''ne Türk ve Avusturyalı iki bin kadar kişi katıldı.

Kent merkezindeki tarihi Hofburg Sarayı'nın bahçesinde öğle saatlerinde toplanan kalabalık, Türk Günü programına gençlerin folklor gösterisiyle başladı.

Folklor gösterisi çevredeki turistler ve Avusturyalılar tarafından ilgiyle izlendi.

Cumhuriyet şehitleri için bir dakikalık saygı duruşunun ardından Türk ve Avusturya milli marşlarını dinleyen katılımcılar, önceden belirlenen güzergahta yürüyüşe geçti.

Polis, Türk Günü yürüyüşü için belirlenen takriben üç kilometrelik güzergahı araç trafiğine kapatırken, tramvay ve otobüs gibi kamu taşıtlarının kontrollü geçişine izin verdi.

AKM'nin düzenlediği yürüyüşe katılanların sadece Atatürk posteri ve Atatürk'ün vecizelerini içeren pankartlar ile Türkiye, KKTC ve Azerbaycan bayrakları taşımalarına izin verildi.

AKM ve Avusturya Atatürkçü Düşünce Derneği (AADD) Başkanı Erol Güçlü, Türk Günü dolayısıyla yaptığı konuşmada, "Burada yaşayan biz Türkleri ya da Türk kökenli Avusturyalıları daha iyi tanımanız ve ne düşündüğümüzü bilmeniz, kısacası birbirimizi daha iyi tanımamız için yılın bir gününü 'Türk Günü' olarak adlandırarak kendimizi tanıtmak, önyargıları kırmak istiyoruz" dedi.

Güçlü, Viyana'da ilk kez düzenledikleri Türk Günü'nü bundan sonraki yıllarda da yine mayıs ayında düzenleyeceklerini söyledi.

Mustafa Kemal Atatürk ve dava arkadaşlarının emperyalistlere karşı Türk'ün şanlı direnişini başlattıklarını ifade eden Güçlü, "İşte bu şanlı direnişin başlangıcı olan 19 Mayıs 1919 tüm Türkler ve Türk dostları için çok önemlidir" dedi.

Ellerinde Türkiye, KKTC ve Azerbaycan bayrakları ile Atatürk posterlerini taşıyan, halk türküleri ve marşlar söyleyerek coşkuyla yürüyen iki bin kadar Türk, AKM'nin önünde toplanarak folklor gösterisini izledikten sonra dağıldı.

AKM'nin Viyana'da gerçekleştirdiği ilk Türk Günü yürüyüşüne Avusturya Atatürkçü Düşünce Derneği (AADD), ADD Aşağı Avusturya Şubesi ile Azerbaycan-Avusturya Dostluk Derneği üyeleri katıldı