turk-dreamworld.com Sitesine Hoşgeldiniz.


3 sonuçtan 1 ile 3 arası
  1. #1
    Senior Member asemo - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    Feb 2007
    Mesajlar
    5.366
    Total 'Thanks' Received by This User :
    0 Bu Konu icin
    722 Toplam

    Angry kene nedir,mücadele yöntemleri kirim kangokanamali



    Son günlerde kene salgını yüzünden insanların panikleri gözlenmekte bugüne kadar 33 kişinin öldüğü zannediliyor peki kene nedir? tedavisi nedir ?işte yanıtları....

    Özellikleri

    Boy: 5 mm. (yeni kan emmiş dişi 1,2 cm)
    Renk: Koyu kızıl kahverengi.

    kırmızı kahverenginde yassı, oval bir parazittir. Kan emerek büyürler.keneler köpek dışında hayvanlarla insanlara da yapışıp kan emerler. Dışarıda keneler çimenlerde, çalılıklarda ve hayvan barınma yerlerinde bulunurlar ve buradan geçen hayvanlara yapışırlar. Hayvanlar vasıtası ile evlerin içine kadar gelirler. Ev içinde bir dişi çatlağa, yarığa yumurta bırakırsa bir kene hafta içerisinde yüzlercesi oluşur

    Davranışları

    Başta köpekler olmak üzere birçok diğer hayvan ve insan üzerinde yaşarlar. Köpeklerde, yetişkinleri kulak ve ayaklarda yaşarken, daha ufaklara sırt bölgesinde rastlanır. Doğada bitki ve otların üzerinde durup, oradan geçecek bir hayvanın üzerine atlarlar. Herhangi bir hayvan üzerinde girdikleri evlerde hızla çoğalırlar ve üzerinde beslenecek hayvan bulamazlarsa insanlara musallat olabilirler. Hiçbir şey yemeden sekiz aya kadar yaşayabilirler. İnsanlarda etkili çeşitli hastalıklar ve bakteriler taşıdıklarından, mücadele edilmeleri önem arz etmektedir.

    Yaşam Alanları

    Köpek ve diğer hayvanların bulunduğu, bitki örtüsü yoğun olan yerlerde yaşarlar. Üzerinde bulundukları hayvanın kanıyla beslendikten sonra, oradan ayrılarak kapı pencere kenarları ve süpürgeliklerde barınırlar.

    Mücadele İpuçları

    Kenelerin evin içinde ve dışında kontrolü zahmetlidir. Mücadelenin tekrarlanması gerekebilir. Bunun için profesyonel bir servise ihtiyaç duyulur.kısmi ve ferdi mücadele başarılı olmaz .İç ve dış alanda kenelerle mücadele oldukça zordur. Ancak birkaç uygulamadan sonra elimine edilebilirler. Kedi köpek türü ev hayvanlarının veteriner kontrolünden geçirilmesi ve problemle karşılaşıldığında profesyonel bir firmadan hizmet alınması gereklidir.


    Bu tür böceklerle mücadelede öncelikle, profesyonel uygulayıcı firmalar tarafından, böcekleri saklandıkları yerlerden çıkarıcı ürünler daha sonra da kalıcı ve uzun etkili ilaçlar ile uygulamaları yapılmalıdır.Kesin çözüm için profesyonel firmaya müracaat etmek ,hem zaman kaybını, hemde daha ekonomik olarak sorundan kurtulmanızı sağlar





    KIRIM-KONGO KANAMALI ATEŞİ



    Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi Nedir?




    Kırım-Kongo Hemorajik Ateş (KKHA),keneler tarafından taşınan Nairovirüs isimli bir mikrobiyal etken tarafından neden olunan ateş, cilt içi ve diğer alanlarda kanama gibi bulgular ile seyreden hayvan kaynaklı bir enfeksiyondur. Son yıllarda tedavide görülen gelişmelere rağmen, bu enfeksiyonlarda ölüm oranları hala yüksektir.



    Keneler Nasıl Tanınır ve Nerelerde Bulunur?

    Keneler otlaklar, çalılıklar ve kırsal alanlarda yaşayan küçük oval şekillidir. 6-8 bacaklı, uçamayan, sıçrayamayan hayvanlardır. Hayvan ve insanların kanlarını emerek beslenirler ve bu sayede hastalıkları insanlara bulaştırabilirler.
    Ülkemiz kenelerin yaşamaları için coğrafi açıdan oldukça uygun bir yapıya sahiptir.

    Türlere göre değişmekle beraber kenelerin, küçük kemiricilerden, yaban hayvanlarından

    evcil memeli hayvanlara ve kuşlara (özellikle devekuşları) kadar geniş bir konakçı spektrumları mevcuttur.

    Kimler Risk Altındadır?

    Hastalık genellikle meslek hastalığı şeklinde karşımıza çıkar.


    Tarım ve hayvancılıkla uğraşanlar

    Veterinerler

    Kasaplar

    Mezbaha çalışanları

    Sağlık personeli özellikle risk gurubudur.

    Kamp ve piknik yapanlar, askerler ve korunmasız olarak yeşil alanlarda bulunanlar da risk altındadırHenüz ergin olmamış Hylomma soyuna ait keneler, küçük omurgalılardan kan emerken virüsleri alır, gelişme evrelerinde muhafaza eder; ergin kene olduğunda da hayvanlardan ve insanlardan kan emerken bulaştırır.

    Kuluçka Süresi Ne Kadardır?

    Kene tarafından ısırılma ile virüsün alınmasını takiben kuluçka süresi genellikle 1-3 gündür; bu süre en fazla 9 gün olabilmektedir. Enfekte kan, ifrazat veya diğer dokulara doğrudan temas sonucu bulaşmalarda bu süre 5-6 gün, en fazla ise 13 gün olabilmektedir.

    Belirtileri Nelerdir?
    Ateş

    Kırıklık

    Baş ağrısı

    Halsizlik

    Kanama pıhtılaşma mekanizmalarının

    bozulması sonucu;

    - Yüz ve göğüste kırmızı döküntüler

    ve gözlerde kızarıklık,

    - Gövde, kol ve bacaklarda morluklar

    - Burun kanaması, dışkıda ve idrarda kan görülür

    - Ölüm karaciğer, böbrek ve akciğer yetmezlikleri nedeni ile

    olmaktadır.



    Kırım-Kongo Kanamalı Ateşinin Tanısı Nasıl Konulur?

    Kanda virüse karşı oluşan antikorların taranması tanı için en sık kullanılan yöntemdir. Bu göstergeler hastalığın başlangıcından sonra 6. günden itibaren belirlenebilir.



    Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi Nasıl Kontrol Edilir ve Nasıl Korunulur?




    Hastalığın bulaşmasında keneler önemli bir yer tutmaktadır. Bu nedenle kene mücadelesi önemlidir fakat oldukça da zordur.

    1. İnsanlar kenelerden uzak tutulabilir ise bulaş önlenebilir. Bu nedenle de mümkün olduğu kadar kenelerin bulunduğu alanlardan kaçınmak gerekir.



    2. Kenelerin yoğun olabileceği çalı, çırpı ve gür ot bulunan alanlardan uzak durulmalı, bu gibi alanlara çıplak ayak yada kısa giysiler ile gidilmemelidir.



    3. Bu alanlara av yada görev gereği gidenlerin lastik çizme giymeleri, pantolonlarının paçalarını çorap içine almaları,



    4. Görevi nedeni ile risk grubunda yer alan kişilerin hayvan ve hasta insanların kan ve vücut sıvılarından korunmak için mutlaka eldiven, önlük, gözlük, maske v.b. giymeleri gerekmektedir.



    5. Gerek insanları gerekse hayvanları kenelerden korumak için haşere kovucu ilaçlar (repellent) olarak bilinen böcek kaçıranlar dikkatli bir şekilde kullanılabilir. (Bunlar sıvı, losyon, krem, katı yağ veya aerosol şeklinde hazırlanan maddeler olup, cilde sürülerek veya elbiselere emdirilerek uygulanabilmektedir.)



    6. Haşere kovucular hayvanların baş veya bacaklarına da uygulanabilir; ayrıca bu maddelerin emdirildiği plâstik şeritler, hayvanların kulaklarına veya boynuzlarına takılabilir
    Kenelerin bulunduğu alanlara gidildiği zaman vücut belli aralıklarla kene için taranmalıdır
    Vücuda yapışmış keneler uygun bir şekilde kene ezilmeden, ağızdan veya başından tutularak bir cımbız veya pens yardımıyla sağa sola oynatarak alınmalıdır. Isırılan yer alkolle temizlenmelidir. Mümkünse kenenin tanı için alkolde saklanması uygun olur.


    9. Diğer canlılara ve çevreye zarar vermeden, haşere ilacı (insektisit) ile uygulamanın uygun görüldüğü durumlarda çevre ilaçlanması yapılabilinir.






    Kırım-Kongo Kanamalı Ateşinin Tedavisi Nedir?

    Hastalığın kesin bir tedavisi bulunmamaktadır. Hastaya destek tedavisi yapılmalıdır.

    'Kenenin bir tedavisi yok' Peki Ölmemek için ne yapmalı?

    --------------------------------------------------------------------------------

    Tokat Tabip Odası Başkanı Dr. Ahmet Müslehiddinoğlu, kenelere karşı bir tedavi yönteminin olmadığını açıkladı. Kene ısırığından ölmek istemeyen vatandaşlar ne yapmalı?

    Tokat Tabip Odası Başkanı Dr. Ahmet Müslehiddinoğlu son günlerde ölümlerle neticelenen kene vakaları hakkında açıklamalarda bulundu.

    Dr. Müslehiddinoğlu “Kırım Kongo Kanamalı Hastalığı 2002 yılından itibaren Türkiye’de önemli bir sorun olmaya başlamıştır öncelikle Tokat, Sivas, Yozgat, Gümüşhane, Çorum illerinde son günlerde artan vakalar bu sorunu tekrar ele almamızın önemini ortaya koymuştur. Kırım Kongo hastalığı kenelerle bulaşan bir hastalıktır, kene ısırığına bağlı olarak bir virüsün neden olduğu bir hastalık, bu hastalık ilk önce bir, üç, altı günde hastayı ısırdıktan sonra ateş baş, kas, eklem, karın ağrıları ve ishal gibi belirtilerle meydana gelmektedir cilt altında ve iç organlarda kanamalara neden olmakta ve ölümcül olmaktadır” dedi.

    Dr. Müslehiddinoğlu “Ülkemizde son dönemlerde bu hastalığa karşı yoğun bir çalışma yapılmaktadır keneleri önlemekle ilgili çalışmalar yapılmakta olduğunu bilmekteyiz. Özellikle çiftçilerimize, köylülerimize bu bilgi aktarılmakta hayvan barınaklarının temizliği yapılarak bu kenelerin önlenmesi çalışmaları yapılmakta, bu yörelerde piknik olaylara fazla olduğu için pikniğe giden vatandaşlarımız uyarılmaktadır ”dedi.

    Dr. Müsleddinoğlu “Keneye karşı şu an dünyada bir aşı geliştirilmemiş ve direkt tedavisi yok genelde sübjektif olarak belirtilere karşı yapılan çabalar var. İlimize gelen vakalar geçen seneye göre az görülüyor. Şu an Tokat için acil bir durum yok. Keneyle korkulacak panik yapılacak bir durum yok “ şeklinde konuştu.
    kene ile ilgili basından yansımalar:::



    YÜKSEK ATEŞTEN GELDİ, BAŞINDA " KENE " ÇIKTI

    Sivas'ta, yüksek ateş rahatsızlığı nedeniyle hastaneye getirilen 2 çocuğun kafasında ''kene'' bulundu. Kafalarındaki kene kontrollü şekilde çıkartılan çocuklar, tedavi altına alındı.
    Kangal İlçesi'ne bağlı Çat Köyü Camii'nin imamı İbrahim Top'un 2.5 yaşındaki oğlu Mikail, yüksek ateş rahatsızlığı nedeniyle babası tarafından Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi



    Araştırma Hastanesi Acil Servisi'ne getirildi.
    Acil Pediatri Servisi'nde muayene edilen Mikail'in kafasında kene bulundu. Sağlık ekiplerince kafasındaki kene dikkatlice çıkarılan Mikail'in kan testi yapılıp, röntgeni çekildi. Acil Pediatri Servisi'nde gözlem altına alınan Mikail'in tedavisi sürüyor.
    Sivas Sıcak Çermik Kaplıcaları'nda ateşi yükselen 1.5 yaşındaki Muhammet Ağbektaş adlı çocuk da benzer şikayetlerle ailesi tarafından CÜ Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi Acil Servisi'ne getirildi.
    Muayene edilen Ağbektaş'ın da kafasında kene olduğu anlaşıldı. Kene sağlık ekiplerince kontrollü şekilde çıkarıldı.
    Hastane yetkilileri, çocuklarda, kenelerin bulaştırdığı Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı'nı taşıyan virüse rastlanmadığını, ancak tahlillerinin yapılarak, gözlem altında tutulduklarını bildirdiler.
    Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı'nın bulaşıcı olduğuna dikkati çeken yetkililer, şu anda Enfeksiyon Hastalıkları Servisi'nde 6 kişinin bu hastalığın ön teşhisi ile tedavi gördüğünü kaydettiler.
    Servis yetkilileri, kenelerle temasta bulunan veya ani başlayan ateş, baş ağrısı, kas ağrısı, kırıklık, bulantı, kusma, karın ağrısı, halsizlik veya belirgin iştahsızlık gibi hastalığın belirtilerini gösteren vatandaşların zaman geçirmeden sağlık kuruluşlarına başvurmalarını istedi



    Van: Van İl Sağlık Müdürlüğü'nden Kene Uyarısı


    Van İl Sağlık Müdürü Dr. Ahmet Özer, Türkiye'nin coğrafik yapısı ve ikliminin kenelerin yaşamaları için uygun bir yapıya sahip olduğunu belirterek, "Keneleri vücuttan uzaklaştırmak amacıyla üzerine sigara basmak, kolonya ve gaz yağı dökmek gibi yöntemlere başvurulmamalıdır" dedi.



    Dr. Ahmet Özer, yayınladığı yazılı açıklamada, Kırım-Kongo kanamalı ateşinin, ilk olarak hastalığın ismini aldığı Kırım ve Kongo'da görülen mikropların sebep olduğu ve ölümcül seyredebilen bir hastalık olduğunu söyledi. Hastalığın insanlara kenelerin ısırması veya kenelerle temas sonucu bulaştığını ifade eden Dr. Özer, hastalık hayvanlarda belirtisiz seyrederken, insanlarda ise öldürücü olabildiğini kaydetti.

    Dr. Özer, "Ülkemizin coğrafik yapısı ve iklimi kenelerin yaşamaları için uygun bir yapıya sahiptir. Bu sebeple hastalık, özelikle hayvancılığın yapıldığı yerler, çalı ve çırpılı alanlarla gür otların bulunduğu yerler başta olmak üzere ülkemizin her yerinde görülebilir. Bundan dolayı çalı, çırpı, su kenarı veya gür otların bulunduğu alanlara piknik veya başka bir amaçla gidilmesi gerektiğinde, pantolon paçaları çorap içine alınmalı ve dönüşte mutlaka vücut kene yönünden kontrol edilmelidir. Kene varsa uygun bir şekilde uzaklaştırılmalıdır. Bu tür yerlere gidildiğinde mümkünse çizme giyilmelidir. Keneler vücuttan uzaklaştırılırken kopartılmamalı, bir cımbızla vücuda yapıştığı kısımdan tutulup çivi çıkarır gibi sağa sola oynatılarak çıkarılmalıdır. Keneleri vücuttan uzaklaştırmak amacıyla üzerine sigara basmak, kolonya ve gaz yağı dökmek gibi yöntemlere başvurulmamalıdır. Bu uygulamalar, kenelerin kusmasına sebep olabileceğinden, kusmuktaki virüsler ısırılan yerden vücuda girebilirler. Kenelerin yaşama alanlarında bulunabilecek kişiler, repellent olarak bilinen böceksavar ilaçlarını vücutlarına sürmek veya elbiselerine emdirerek kullanabilirler. Hasta olan kişilerin kullandığı malzemeler ve tuvaletler, çamaşır suyu ile dezenfekte edilmelidir" dedi.

    Dr. Ahmet Özer, Çorum'da yaşanan ve 3 kişinin hayatına mal olan kırım-kongo ateşli hastalığı konusunda Van'da da tüm sağlık birimlerinin vatandaşı bilgilenmeleri açısından broşürler dağıttıklarını söyledi. İlin coğrafi yapısı bakımından vatandaşların özelikle piknik alanlarında dikkatli olmaları gerektiğini kaydeden Dr. Özer, insanların böyle bir vakayla karşılaştıklarında en yakın sağlık kuruluşuna başvurmaları gerektiğini belirtti





    Üniversiteli genç kene kurbanı


    Çorum'un Mecitözü ilçesine bağlı Bayındır köyüne pikniğe giden yüksekokul öğrencisi Himmet Aslan'ı (18) kene ısırdı. Bir süre sonra fenalaşan ve hastanede hayatını kaybeden Aslan'a Kırım-Kongo Hemorajik Ateşi hastalığı teşhisi konuldu. Son 3 yılda 16 kişinin kene yüzünden hayatını kaybettiği öğrenildi.


    alintidir..
    Konu asemo tarafından (3.06.2008 Saat 13:45 ) değiştirilmiştir.
    AlıntıAlıntı

  2. #2
    Senior Member asemo - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    Feb 2007
    Mesajlar
    5.366
    Total 'Thanks' Received by This User :
    0 Bu Konu icin
    722 Toplam

    Angry Cevap: kene nedir,mücadele yöntemleri kirim kangokanamali

    Bunyaviridae ailesine bağlı Nairovirus soyundan virüslerle oluşan bir hastalıktır.Bu virüsle; RNA’lı ,sarmal simetrili nükleokapsitli, zarlı ve toparlak olup 90-100nm(nanometre) büyüklüğündedir.

    Bu hastalık ve etkeni hakkında ilk bilgiler 1944-1945 yıllarında kırımda 200 den fazla hastada yapılan araştırmalarla ortaya çıkartılmıştır.Bu hastalığın daha önceleri Orta Asya’da bilindiği adına “Kara Helak “denildiği tesbit edilmiş ve bundan dolayı da bir başka adı Orta- Asya kanamalı hummasıdır. Bu hastalık, Bulgaristan, Yugoslavya ve 1956 yılında Kongo da görülmüştür. 1969 yılında da Kırım –Kongo kanamalı ateşi olarak adlandırılmıştır.Bu hastalığa yakalanmış insanların kanından elde edilen virüslerle,hyalomma tipi kenelerden elde edilen virüsün aynı olduğu tesbit edilmiştir.

    Bu hastalığın kaynakları yabani hayvanlar,domuzlar,tavşanlar,muhtemelen kuşlardır.Hastalık;Hyalomma kenelerinin kan emmesiyle bulaştırılır.Olgunlaşmamış keneler virüsü hayvanlardan alır ve erişkin hale geldikten sonra kan emdikleri insanlara bulaştırırlar.Keneler ömürleri boyunca bulaştırıcı olarak kalırlar. Kırım kanamalı ateşi ,kırsal bölgelerde çalışan insanlarda ilkbahar ve yazları özellikle Haziran-Eylül arasında görülen bir infeksiyondur.

    Hastalık en az 1 yıl süren bağışıklık verir.Türkiye de insanlarda bu virüse karşı antikorlar bulunmuştur.Bu hastalıkta virüs,ateşli dönem sırasında kanda bulunmaktadır.Deri ve iç organlardaki kanamalar küçük damarların çeperlerinin bozulmasına bağlıdır.

    Kırım kanamalı ateşinde kuluçka devri 7-12 gündür.Ateş 5-12 gün devam eder ara ara 1-2 gün süren ateşsiz dönemler bulunabilir.Hastalığın 4-6. günü kanamalar başlar.

    KLİNİK TANIMLAMA

    Klinik semptomlar; Karaciğer ve endotel hasarı ile trombosit,lökosit sayısındaki düşüşün bir sonucu olarak ortaya çıkar. Ateş,kırıklık ,baş ağrısı,halsizlik,aşırı duyarlılık,kollarda bacaklarda ve sırtta şiddetli ağrı ve belirgin bir iştahsızlıkla başlar.Bazen kusma,karın ağrısı veya ishal olabilir.Boğaz muhat zarında döküntü,diş etlerinde ve burunda kanama,deride purpura lekeleri,ağır vakalarda mideden,barsaktan ve uterustan kanamalar belirir.İlk günlerde yüz ve göğüste peteşiler(kanamalar) ve konjonktivalarda kızarıklık dikkati çeker.Gövde ve ekstremitelerde ekimozlar (kanama alanları) oluşup idrardan kan gelebilir. Genellikle hepatit görülür.Karaciğer fonksiyon testleri bozulur.

    Ağır olgularda hastalığın 5. gününden itibaren hepatorenal(karaciğer, böbrek) ve akciğer yetersizlikleri görülebilir.Ateş 5veya 12. güne kadar çıkar ve lizisle düşer.Nekahat dönemi uzun sürer.Ölüm olayları daha çok hastalığın2.haftalarında (5-14 gün)görülebilmektedir.Bu oran %30-50 ‘lere ulaşabilmektedir.İyileşme hastalığın 9. ve 10. günlerinde olmaktadır.

    LABORATUAR BULGULARI

    Özellikle lökopeni ve trombositopeni dikkati çeker.AST,ALT,Kreatin kinaz(CK), bilirubin değerlerin de yükselme, ALP,GGT ve LDH değerlerinde yükselme takip eder.PT,aPTT ve diğer pıhtılaşma testlerinde belirgin bozukluklar görülebilir.

    BULAŞMA YOLLARI

    Bulaşmada hyalomma soyuna ait keneler daha büyük bir yere sahiptir.30 tane kene türü bu hastalığı bulaştırabilir.

    Henüz ergin döneme gelmemiş olan Hyalomma soyuna ait keneler ,küçük omurgalılardan kan emerken virüsleri alır ve gelişme evrelerine kadar muhafaza ederler.Keneler insan veya hayvanlardan kan emerken virüsleri bulaştırırlar.

    Küçük omurgalılar ve özellikle yerde beslenen kuşlar,keneleri enfekte eden en önemli konak gurubunu oluşturur.Keneler bu konaklardan zaman zaman kan emerler.

    Enfekte hayvanların kan ve dokuları ile temas sonucu da geçiş olabilmektedir.Ayrıca nozokomiyal enfeksiyon oluşturma riski de bildirilmektedir.Enfekte kan,ifrazat veya diğer dokulara doğrudan temas sonucu bulaşmalarda kuluçka süresi 5-6 gün en fazla 13 gün olabilmektedir.

    KORUNMA YOLLARI

    -Kene bölgesindeki insanların vücudlarını düzenli olarak kene yönünden muayene etmeleri gerekir.
    -Kene varsa bir cımbızla kenenin vücuda yapıştığı yerden tutarak,koparmadan,patlatmadan bir çivi çıkarır gibi çıkarmak gerekir.
    -Kene üzerine herhangi bir kimyasal madde (Alkol,gaz yağı,kolonya,deterjan vs.) kesinlikle dökülmemelidir.Çünkü kene bu sırada kusarak mikrobu vücuda bulaştırabilir.
    -Hastaya ait kan ve vücud sıvıları,ifrazatlarla temasla bulaşabileceğinden koruma önlemleri (Eldiven,maskevs.) alarak hastayla temas edilmelidir.
    -Böcek kaçıran ilaçların kullanımı ile kenelerin vücuda yapışması önlenebilir.
    -Hayvanlarda ki keneler için düzenli olarak ilaçlama yapılması gerekir.
    -Hayvan barınak yerlerin kenelerin yapışamayacağı şekilde sıvanıp ,badanalanması gerekir.
    -Piknik alanlarının,küçük omurgalıların bulunabileceği ortamların ilaçlanarak kenelerle mücadele edilmesi gerekir.

    TEDAVİ

    Destek tedavisi yapılmalıdır.Tam kan veya kan komponentlerinin replasmanı yapılabilir.Spesifik tedavisi bulunmamasına rağmen antiviral ilaçlardan RİBAVİRİN ‘ in oral veya parenteral olarak kullanılabileceği bildirilmektedir.Ribavirinin parenteral formunun oldukça etkili olduğu yapılan çalışmalarda gösterilmiştir.Ribavirinin hemolitik anemi gibi önemli bir yan etkisi olabileceği unutulmadan takip edilmelidir.Ayrıca hastalıktan iyi olanların SERUMLARININ yararlı olduğu bildirilmiştir.

    alintidir..
    Konu asemo tarafından (3.06.2008 Saat 13:54 ) değiştirilmiştir.
    AlıntıAlıntı

  3. #3
    Senior Member asemo - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    Feb 2007
    Mesajlar
    5.366
    Total 'Thanks' Received by This User :
    0 Bu Konu icin
    722 Toplam

    Angry Cevap: kene nedir,mücadele yöntemleri kirim kangokanamali

    Kene Nedir Kene Tanımı

    Kene (Ixodoidea), eklem bacaklıların örümceğimsiler (Arachnida) sınıfından kan emici ve gözsüz bir dış parazittir. İnsan, koyun, köpek, kedi, deve gibi canlıların derilerine yapışarak kanlarını emer. "Asıl kene" olarak bilinir.

    Ayrı eşeylidir ve yumurta ile çoğalır. Dişi yumurtalarını yaprak, çöp veya hayvan kılları arasına bırakır. Gelişimlerinde metamorfoz vardır. Yumurtalarından üç çift bacaklı larvalar çıkar. Bunlar bir pupa devresi geçirerek 8 bacaklı nimfalara (tam gelişmemiş yavrular) dönüşürler. Nimfalar da bir pupa safhası geçirdikten sonra ergin hale gelirler. Larva ve nimfalar genellikle kertenkeleler üzerinde, erginler ise insan, koyun, sığır, köpek gibi memeliler üzerinde parazit yaşarlar.

    Kanı emen kene orijinal halinden onlarca kat daha büyür
    Bir erkek kenenin büyüklük kıyaslamasıVücutları başla kaynaşmış bir göğüs ve torba biçimli dişi 11-12 mm'ye kadar sişer. Erginlerinde dört çift bacak bulunur. Bacakların uçlarında çengeller ve vantuzlar vardır. Deriye rahatça yapışarak hortumlarıyla kan emerler. İyice şiştikten sonra kendilerini yere atarak konaklarından uzaklaşır, ot veya ağaçlara tırmanırlar

    Ön ayaklarının uçları dokunma ve koku alma için özelleşmiştir. Ormanlarda bulunduğu ağacın altından bir hayvan geçtiği takdirde üzerine düşüp derisine yapışır ve etine hortumunu sokarak kanını emer. İlk iki bacak çifti öne, son iki çifti geriye yönelmiştir. Bugün 889 [1] kene türü bilinmektedir. Kenelerin hepsi zararlı, parazit ve kör değildir. Sığır ve köpek kene türleri gözlüdür. İnsan ve ehil hayvanlarda parazit yaşayanlar çeşitli hastalık mikroplarını bulaştırdıklarından sağlık bakımından zararlıdır ve bir çok bakteri de üretmektedir.

    Kenenin Çıkarılması
    Kan emen bir keneyi deriden söküp atmak hastalık bulaşma riskini artırdığından oldukça tehlikelidir. Çünkü çıkarılmaya çalışılan kene midesinde bulunan, mikrop ve bakterilerle dolu kanı tekrar geriye bosaltır.

    Kene Penseti
    Batı avrupa ülkelerinde halk kene ve keneden bulaşan hastalıklar konusunda oldukça duyarlıdır. Bu yüzden kenenin zararsızca çıkarılmasını sağlayan özel bir penset geliştirilmiştir. Bu aracın ülkemizde piyasada olup olmadığı bilinmemektedir.

    Kene Penseti
    Kene Kaşığı Keneye bağlı hastalıkların en yaygın olduğu ülkelerden olan Amerika'da keneyi döndürmeden kolayca ve güvenli bir şekilde çıkarmaya yarayan özel bir kaşık geliştirilmiştir kene kaşığı. Bu araç özel şekli sayesinde ulaşılması güç olan kasık ve eklem yerleri gibi bölgelere yapışan kenelerin kolayca çıkarılmasını sağlar.

    Kene kaşığı
    Acil durumda çıkarma Kene'yi kesinlikle kendiniz çıkarmaya çalışmayın ve en kısa sürede uzman bir sağlık görevlisi tarafından çıkarılmasını sağlayın.

    Eğer herhangi bir sağlık kuruluşuna ulaşma imkanınız yoksa şu adımları izleyin
    1) Kenenin üzerine kimyasal madde dökmeyin, bunu yaparsanız kene rahatsız olup sizi bırakabilir fakat bu esnada emdiği kanın bir kısmını kusar, midesinden gelen tehlikeli virüs ve mikroplar vucudunuza bulaşır.

    2) Ucu ince bir cımbız yardımıyla, kenenin vucudunuza en yakın noktasından(kan emdiği hortum) nazikce ve sağlam bir şekilde kavrayın. (Sakın kenenin vucuduna dokunmayın, bu emdiği kanı geri boşaltmasına yol açar.)

    3) Yavaşca, sallamadan ve çevirmeden, düz bir biçimde keneyi çekin.

    4) Kene çıktıktan sonra ısırılan yeri alkol, yoksa sabun ile temizleyin.

    5) Keneyi uygun bir şekilde saklayın. Gerekirse tanımlama için gerekli olabilir. Keneyi öldürmek için ezmeyin, patlamasına neden olabilir.

    6) En yakın zamanda bir sağlık kuruluşundan yardım isteyin, kontrol yaptırın


    alintidir...
    AlıntıAlıntı

 

 

Benzer Konular

  1. Yine kene yine ölüm..
    Von asemo im Forum Haberler
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj: 3.06.2008, 13:18
  2. Port Nedir ?
    Von kyoto im Forum Internet ve Genel Konular
    Cevaplar: 1
    Son Mesaj: 1.04.2008, 17:17
  3. Symbian Nedir?
    Von Batu55 im Forum Hatlar ve Genel Konular, Tools, etc.
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj: 21.01.2008, 22:09
  4. Hiv nedir..
    Von asemo im Forum TDW Kafe
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj: 5.01.2008, 13:29
  5. Tcp / Ip Nedir ?
    Von as11 im Forum Internet ve Genel Konular
    Cevaplar: 2
    Son Mesaj: 5.06.2007, 02:20

Bu Konudaki Etiketler

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
  •  

Page generated in 1.718.926.666.61241 seconds with 15 queries Sayfa Boyutu (261504)