ABD'de Demokratlar da başkan adaylarını sonunda belirledi. Hillary Clinton- Barack Obama yarışından, Obama Demokrat Parti'nin başkan adayı olarak çıktı. Böylelikle Obama, ABD'nin ilk siyahi başkan adayı oldu.

ABD'de beş aydır devam eden önseçim sürecinin sonunda senatör Barack Obama, Demokrat Parti'nin kasımda yapılacak başkanlık seçimindeki adaylığını garantilemesine yetecek delege sayısına ulaşarak zaferini ilan etti.

Bu sonuçla Obama, ABD'de iki büyük partiden birinin başkan adaylığını elde eden ilk siyah özelliğini kazanarak tarih yazdı.

Son önseçim gününde Montana eyaletinde Obama, South Dakota eyaletinde de rakibi Hillary Clinton önde çıktı.

Bu sonuçların ardından başkan adaylığı için gereken 2 bin 118 delege sayısını fazlasıyla aşan Obama, Associated Press ajansının sayımına göre son önseçim gecesinin sonunda 2 bin 144 delegeye ulaştı.

Bazı süper delegelerin de bugün Obama'ya desteklerini dile getirmesi bekleniyor.

St. Paul kentinde taraftarlarına hitaben bir zafer konuşması yapan Obama, "Amerika, bu bizim zamanımız. Geçmiş dönemlerdeki politikaların sayfasını çevirmesinin zamanı geldi" dedi.

Rakibi Clinton'ı da kutlayan Obama, Hillary'i gücü, cesareti ve iradesinden dolayı övdü.

4 Kasım'da yarışacağı Cumhuriyetçi Parti'nin başkan adayı John McCain'i de eleştiren Obama, McCain'in seçilmesi durumunda bunun ABD için "üçüncü bir George W. Bush dönemi" olacağını söyledi.

Barack Obama, Hillary'nin seçmenlerinden de kasım ayında kendisini desteklemelerini istedi.

Clinton henüz çekilmediğini açıkladı

Barack Obama'nın kazanmasına karşın yenildiğini kabul etmeyen rakibi Hillary Clinton, mücadeleden çekilmediğini duyurdu.

Önseçim sürecinin sona ermesiyle birlikte senatörü olduğu New York'ta yandaşlarına hitab eden Clinton, Obama'yı "başarısından dolayı" kutladı, ancak bu başarının ne olduğundan söz etmedi.

Clinton, konuşması boyunca toplam halk oyunda Obama'yı geçtiğini ve kazandığı eyaletleri dile getirirken, sonuçta esas kriter olan delege sayısında rakibi Obama'ya yenildiğinden hiç bahsetmedi.

Clinton, Demokrat Parti'nin birliğini istediğini belirtmesine karşın, partinin Obama etrafında birlik olması gerektiği yönünde hiçbir ifade kullanmadı. Clinton, "Sonuçta bu geceden itibaren hiçbir kararım yok" diyerek, henüz çekilmediğini bildirdi.

Buna karşılık bütün yorumcular, Hillary'nin çekilmemesi durumunda bile bundan sonra Obama'yı destekleyen delegelerin fikrini değiştirmesi ihtimalinin bulunmadığını vurguladı.

Daha önce New York milletvekilleriyle konuşmasında "Obama'nın yardımcılığını kabul eder misiniz?" şeklindeki soruya, "Partinin çıkarına olacaksa buna açığım" diyen Clinton, ancak son yaptığı konuşmada yarışın bittiğini telaffuz etmekten kaçındı.

McCain'den Obama'ya eleştiri

Bu arada Cumhuriyetçi Parti'nin başkan adayı John McCain'in yaptığı konuşma, Demokrat Partide'ki gelişmelerin gölgesine kaldı.

McCain, New Orleans'taki konuşmasında Obama'yı eleştirerek, "Bu kadar genç birisinin nasıl bu kadar yanlış politikası olabildiğini anlamıyorum" dedi.

Haberi ilk duyuran AP oldu

Öte yandan Demokrat Parti'nin başkan adaylığının son aşaması, ABD medya kuruluşları arasında da kıyasıya bir yarışa sahne oldu ve bu yarışı Associated Press (AP) ajansı kazandı.

Kendi sayımlarına göre Obama'nın yeterli delege sayısına ulaştığını ilk duyuran AP ajansı, televizyonlara saatlerce fark attı.

AP'nin rakamlarına itibar etmeyerek kendi sayılarına göre durumu izleyen haber televizyonları, ancak South Dakota önseçim sonucunun gelmesinin ardından Obama'nın zaferini ilan edebildi.