GNU/Linux tabanlı Neo FreeRunner, saadetin parayla alındığı akıllı telefon dünyasına açık kaynak havası üflüyor.

Açık kaynaklı cep telefonu geliştirme platformu OpenMoko, ilk ürünü Neo FreeRunner'ı yarın piyasaya sürüyor.

FreeRunner, 2.8 inçlik dokunmatik VGA ekrana, 128 MB SDRAM belleğe, 256 MB flash sürücüye, Wi-Fi, Bluetooth ve GPRS gibi bağlantı becerilerine ve microSG kart yuvasına sahip, 185 gram ağırlığında, yusyuvarlak tostoparlak bir cihaz.

Yanında bir adet stylus kalem, içinde de telefon konuşmaları yapmaya, mesaj atmaya ve bağlantıları düzenlemeye yarayan üç tane uygulamayla geliyor. Gerisi ise tamamen kullanıcıya kalmış.

Bütün uygulamaları kullanıcılar tarafından geliştirilecek ve umarız ki ücretsiz olacak olan FreeRunner için, kasa tasarımları bile geliştirmek mümkün. Ev kullanıcıları için pek olası olmasa da, geliştiriciler internet sitelerine gerekli CAD tasarımlarını bile koymuşlar.

Hatta kullanıcıları, telefonun içini açıp donanımına girişme konusunda cesaretlendiriyorlar ve hata ayıklama panolarına üye olanlara, cihazlarını kolayca açabilmeleri için tornavida ve pena armağan etmeyi vaadediyorlar.

Openmoko.com üzerinden 399 dolardan satışa çıkacak olan FreeRunner, uygulamaları çeşitlendikçe akıllı telefon piyasasında iyi bir yer edinebilir.