Futbol-Kapıdaki tehlike
Radikal Gazetesi'nden Gökhan Karataş'ın haberine göre, Avrupa vizesi alamama, iki kulüp için de hem prestij hem maddi hem de takım puanı anlamında büyük bir kayıp anlamına geliyor.

Söz konusu cezaların CAS tarafından onaylanması durumunda, Fenerbahçe ve Beşiktaş’ın toplam gelir kaybı yaklaşık 90 milyon euro olacak. Tabii marka değerlerinde yaşanacak olası gerileme de cabası. Ancak cezalar tamamlandıktan sonra ortaya çıkacak sorunları da göz ardı etmemek gerekiyor. Bu noktada, temsilcilerimiz için en önemli dezavantaj kuşkusuz UEFA sıralaması olacak.

FENERBAHÇE’NİN KAYBI 15 PUAN, 21 SIRA

Sarı-Lacivertliler, geçen sezon Avrupa Ligi’nde yarı final oynadı ve muhteşem performansıyla 22 puan topladı. Ülke katsayısından gelen 2.0400 puanla birlikte, geride kalan sezonun getirisi 24.400 puan oldu. CAS kararı sonucu üst üste iki yıl yurtdışına çıkılamaması halinde, şu an 47. sırada yer alan Fenerbahçe sadece ülke katsayısından yararlanabilecek. UEFA takım sıralaması, son 5 yıllık performansı baz aldığı için temsilcimiz, 2014-2015 sezonu sonunda 46.400 puandan 31.560 puana kadar inebilir.

Bu durumda Sarı Kanarya, Mayıs 2015’e gelindiğinde mevcut tabloya göre, 30.605 puanı bulunan İspanya temsilcisi Levante’nin hemen üzerinde 68’inci sırada yer alabilecek. Bir başka deyişle; şu anda grup aşaması kurasına 3’üncü torbadan katılma hakkına sahip olan temsilcimiz, iki yıl sonra 4’üncü torbada kura çekimine girecek.

BEŞİKTAŞ İÇİN BÜYÜK TEHLİKE

Siyah-Beyazlılar, mali kriterlere uymadığı gerekçesiyle geçen yıl Avrupa’da mücadele edemedi. Sadece 2.0400’lük ülke katsayısını alabilen Beşiktaş, bu sezon da aynı durumu yaşarsa, Mayıs 2014’te 33.54 puanla bir basamak gerileyerek 67’nci sırada yer alacak. Ancak Kara Kartal için asıl tehlike ilerleyen yıllarda yaşanacak. Zira, UEFA sıralamasında son 5 yıllık performans baz alındığı için temsilcimiz, sıralamada giderek daha aşağıya inecek. Beşiktaş, üst üste iki sezon yurtdışına çıkamamanın etkisiyle Avrupa kupalarına katıldığı ilk sezon sonunda ortalamasını arttırabilecek.