Her Ay Dev Bir Veri Sýzýntýsý Yaþanacak!
29 Aralýk 2013 09:00

Önümüzdeki yýl en fazla Deep Web, Her Þeyin Ýnterneti, Mobil Bankacýlýk ve hedefli saldýrýlar gündemde olacak.

Trend Micro 2014 ve daha ötesi için siber tehdit öngörülerini hazýrladýðý yýllýk raporu açýkladý. Her yýl açýklanan rapor, bu kez “Belirsizleþen Sýnýrlar” temasýyla kullanýcýlarla buluþtu.

Raporun en dikkat çekici kýsýmlarýna bakýldýðýnda; önümüzdeki yýl her ay büyük bir veri sýzýntýsý olacaðý ve geliþmiþ mobil bankacýlýk tehditleri ile hedefli saldýrýlarýn hýzla artacaðý öne çýkýyor. Kritik altyapý tehditlerinin yaný sýra Her Þeyin Ýnterneti (Internet of Everything – IoE) ve standart arama motorlarýnýn indekslemediði Deep Web üzerinden gelen tehditler kullanýcýlarýn korkulu rüyasý olmayý sürdürüyor. Trend Micro’nun uzun süreli projesi, dokuz bölümden oluþan “2020: The Series” ile paralellik gösteren rapor, teknolojiyle sarmalanmýþ toplum ve siber tehditleri gözler önüne seriyor.

Bireyler, iþletmeler ve kamu kurumlarýný etkileyen tehditlerin karmaþýk yapýsýnýn hýzla geniþlediðini ifade eden Trend Micro CTO’su Raimund Genes, “Mobil bankacýlýk açýklarý ve hedefli saldýrýlardan, gizlilik endiþeleri ile her ay karþýlaþýlmasý muhtemel veri sýzýntýlarýna kadar uzanan yelpazeye bakýldýðýnda, 2014 yýlýnýn siber suç için oldukça bereketli geçeceði görülüyor. Tahminlerimize göre, her ay ortalama dev bir veri sýzýntýsý yaþanacak. Bununla birlikte teknolojik geliþimin hýzlanmasýna giriþ saðlayan IoE’nin evrimini gözlemliyoruz.” yorumunda bulundu.

2014 için öne çýkan baþlýklar þu þekilde oluþtu:
Zararlý ve yüksek risk taþýyan Android uygulamalarý 3 milyon adete ulaþacak,
Kullanýcýlarýn banka ile muhatap olduklarýný sanýrken, saldýrganlarýn tuzaðýna düþtüðü Man-in-the-Middle saldýrýlarý iki aþamalý doðrulama süreci etkisiz kýlýnarak, mobil cihazlar üzerinden yapýlan bankacýlýk iþlemlerini tehlikeye sokacak,
Siber suçlular, açýk kaynak araþtýrmalarý ve yüksek oranda özelleþtirilmiþ olta saldýrýlarýyla hedefli saldýrýlarýný artýracak,
Sahte týk avcýlýðý ve belli bir grubun kullandýðý web sitelerine zararlý yazýlým yerleþtirilmesi temeline dayanan Water Hole saldýrýlarýyla mobil cihazlar geliþmiþ tehditlerin hedefi olmaya devam edecek,
Java 6 ve Windows XP’ye verilen desteðin çekilmesiyle milyonlarca kiþisel bilgisayar saldýrýya açýk olacak,
Kamu destekli gözetlemelerin sonucunda yeniden gizliliði saðlamak için çeþitli giriþimler ortaya çýkacak,
Deep Web, kolluk kuvvetlerinin geniþ çaplý siber suçun önüne geçmesine engel olmaya devam edecek.

Raporda bireysel teknoloji konusunda belirleyici olacak kavramlarýn baþýnda gelen “Her Þeyin Ýnterneti” üzerinde duruldu. Artýrýlmýþ gerçeklik, saat ve gözlüklerin aralarýnda olduðu giyilebilir teknolojilerle hayat bulurken, kimlik hýrsýzlýðý baþta olmak üzere siber suç olasýlýðýný artýrdýðý bildirildi.

Uluslararasý Siber Güvenliði Koruma Birliði (ICSPA) ile Trend Micro arasýndaki iþbirliðinden doðan Project 2020 çerçevesinde hazýrlanan “2020: The Series” ile raporda sunulanlar video ortamýna taþýndý. Dizide, geleceðin teknolojik geliþmeleri çerçevesinde olasý siber saldýrýlar konu edildi.