Yüzde 100 yerli yapým denizaltýlar donanma'ya katýldý!

Denizaltý Filosu Komutanlýðý bünyesindeki 6 Ay, 4 Preveze ve 4 Gür sýnýfý denizaltý, üstün teknoloji, mühimmat ve yetiþmiþ personeliyle her türlü deniz ve hava durumunda görev yapabiliyor.

06/04/2014 23:18

Teknoloji Haberleri - Bilim & Teknik


Denizaltý Filosu Komutanlýðý bünyesindeki 6 Ay, 4 Preveze ve 4 Gür sýnýfý denizaltý, üstün teknoloji, mühimmat ve yetiþmiþ personeliyle her türlü deniz ve hava durumunda görev yapabiliyor. Ay, Preveze ve Gür sýnýfý konvansiyonel denizaltýlar, geliþmiþ elektronik sistemlere sahip olmalarýnýn yaný sýra modern "Homing torpidolarý" ve su altýndan uzun menzilli güdümlü mermi atabilme özellikleriyle rakiplerinden öne geçiyor. Lojistik desteðe ihtiyaç duymaksýzýn savaþ þartlarýnda 50 gün süreyle dalýþta harekat icra edebilen denizaltýlar, Türk donanmasýnýn en önemli unsurlarý arasýnda yer alýyor.

TCG Anafartalar Gemi Komutaný Deniz Yarbay Yücel Kalacoþ, Türk Deniz Kuvvetlerinde 14 denizaltý bulunduðunu belirterek, TCG Anafartalar'ýn Preveze sýnýfý denizaltýlarýn sonuncusu olduðunu söyledi. Ay sýnýfý denizaltýlardan TCG Atýlay, TCG Saldýray ve TCG Batýray dýþýndaki denizaltýlarýn Gölcük Tersanesi Komutanlýðýnda Türk mühendis ve iþçilerinin emeðiyle inþa edildiðini anlatan Kalacoþ, "Diðer ülke bahriyelerinin denizaltý gücüyle bizim gücümüzü kýyasladýðýmýzda, sahip olduðumuz bu klasik denizaltýlar diðer ülkelere nazaran çok üstün özelliklere sahip" diye konuþtu. Kalacoþ, profesyonel birliðe sahip olduklarýný dile getirerek, gemilerinde 9 subay, 30 astsubay, 2 uzman erbaþ ve 3 erin görev yaptýðýný kaydetti.



"DENÝZALTILARIMIZIN TESPÝT EDÝLMESÝ ZORDUR"

Kalacoþ, ana silahlarýný torpidolarýn oluþturduðunu, bunlara ilave olarak güdümlü mermi de atabildiklerini vurguladý. Su altýndan atýlan güdümlü mermilerin denizden çýkarak bulduðu hedefi imha ettiðini aktaran Kalacoþ, menzillerinin 140 kilometreye ulaþtýðýný söyledi. Ýzmit Körfezi'nden ateþledikleri mermilerin Ýstanbul'daki herhangi bir hedefi vurabildiðine dikkati çeken Kalacoþ, kullandýklarý torpidolarýn da oldukça modern olduðunu bildirdi. Denizaltýlarýn sessizce hareket etmesi gerektiðini kaydeden Kalacoþ, þunlarý belirtti:

"Klasik denizaltýlar, çok sessiz olduklarý için tespit edilmeleri gerçekten zordur ancak bizim tespit etmemiz onlardan her zaman önce olmuþtur. Bu, bize büyük avantaj saðlamaktadýr. Denizaltýlarýmýzýn dýþ kýsmýnda sensörler vardýr. Su altýnda duyarak tespit etmeye çalýþýrýz. Herhangi bir ticaret gemisi veya su üstü unsurunun çýkardýðý akýþ gürültüsünü uzak mesafelerden tespit edebiliyoruz. Tespitin yanýnda analizini de yapabiliyoruz. Geliþmiþ cihazlarýmýzla yaptýðýmýz tespitten sonra þunu diyebiliyoruz, 'bu, ticaret gemisidir, tek þaftý, tek pervanesi vardýr'. Pervanesinin kanat sayýsýna kadar bunu tespit edip nitelendirebiliyoruz. Su üstü savaþ gemilerimiz için de çok detaylý analiz imkanlarýmýz var. Hangi tip savaþ gemisi, sürati, hangi ülkeye ait olduðunu görmeden tespit ve teþhis etme imkan ve kabiliyetine sahibiz."

Kaynak: AA