Yazan: Gökhan MENGE | 15 Eylül 2014 Pazartesi

Çin’de akýllý telefon kullanýcýlarýna özel kaldýrým


Toplu taþýmada akýllý telefon kullanmak hayatýmýzýn bir parçasý. Fakat araba kullanýrken ya da yolda yürürken akýllý telefon kullanýmý kazalara sebebiyet verebilir. Akýllý telefon kullanýcýlarýna özel kaldýrým, bu kazalarý engellemeyi amaçlýyor.

Otobüste bir yerlere giderken akýllý telefonlarýmýzla oynamak, internete girmek artýk hepimizin yaptýðý bir þey. Fakat otomobil kullanýrken de akýllý telefonlarýný kurcalayanlar canýndan olabiliyor ve hatta daha büyük kazalarda baþka insanlarýn canýný tehlikeye atabiliyorlar. Yolda yürürken akýllý telefon kullanmak ise ilk aþamada kulaða zararsýz gelebilir, fakat istatistikler gösteriyor ki otomobil baþýnda kullanýlan akýllý telefonlardan daha tehlikelisi yürürken kullanýlanlar.



Çin’in Chongqing þehrinde deneme amaçlý olarak bir akýllý telefon kaldýrýmý kuruldu. Yolda yürürken akýllý telefonlarýný kullanan kiþiler, akýllý telefon kullanýcýlarýna özel kaldýrým üzerinde ilerleyerek, potansiyel kazalarý en aza indirmeye çalýþacaklar. Þehrin belediyesi tarafýndan kurulduðunu sanmayýn bu arada kaldýrýmýn; National Geographic ekibi bir sosyal deney amacýyla bu kaldýrýmý kurdu. Deney sonucunda insanlarýn akýllý telefon kullanýrken uyarýlarý ciddiye alýp almayacaðý, akýllý telefon kullanýcýlarýna özel kaldýrýmýn gerçekten yaya kazalarýný azaltýp azaltmayacaðý bu deney sonunda belli olacak.

Uygulama dünyada ilk kez Çin’de yapýlmýyor. Ýlk kez 2008 yýlýnda Ýngiltere’de “güvenli SMS caddesi” kurulmuþtu. Cadde üzerindeki direklerin etrafýna sünger sarýlmýþ ve insanlarýn yürürken direklere kafa atmasýnýn önüne geçilmiþti. Geçen Temmuz’da benzer bir uygulama da Washington’da denenmiþti.