Android iþletim sistemli bir akýllý telefon sahibiyseniz ve root iþlemi hakkýnda bilgi almak istiyorsanýz, sizler için hazýrladýðýmýz bu rehbere göz atmanýzý tavsiye ediyorum.
Root yapmanýn ne iþe yaradýðýný anlatmaya baþlamadan önce Root yetkisinin ne iþe yaradýðýndan bahsetmek istiyorum. Windows’ta bildiðiniz gibi Administrator adýnda bir yönetici hesabý bulunuyor. Bu hesap ile Windows’taki tüm özel ayarlara ve dosyalara tam yetkiyle eriþim saðlayabiliyorsunuz. Administrator hesabýnýn Linux’teki karþýlýðý ise Root olarak kullanýlýyor. Android de Linux tabanlý bir iþletim sistemi olduðundan, Linux'te kullanýlan terimler Android için de geçerli duruma geliyor. Cihaz üreticileri, telefondaki Root yetkilerini kullanýcýya kýsýtlayarak telefon üzerinde tam kontrol saðlamalarýný engelliyorlar. Bu da binlerce lira verip aldýðýnýz cihazý, üreticinin istediði gibi kullanmak zorunda kalmanýza neden oluyor. Bu durum size de mantýksýz geliyorsa, root iþlemini yapmak kaçýnýlmaz gibi görünüyor.
Root Ne Ýþe Yarar?
Android telefonunuzu root’ladýðýnýz zaman telefon üzerinde tam bir hakimiyet saðlayabiliyorsunuz. Bunlardan birkaçýný sýralamak gerekirse;


  • Cihazýnýza, istediðiniz bir özelleþtirilmiþ ROM yükleyebilirsiniz. Bu þekilde çeþitli özellikleri hazýr olarak kullanmaya baþlayabilirsiniz.
  • Cihazýnýzýn ekran ayarlarý, flaþ ýþýðý yükseltmesi, ses þiddeti ayarlarý, iþlemci hýz aþýrtma iþlemleri, gizli dosyalar, kamera yazýlýmlarý gibi her özelliðinde deðiþiklikler yapabilir, Linux’un sýnýrsýz dünyasýndan faydalanabilirsiniz.
  • Play Store üzerinde yer alan ve sadece Root’lu cihazlarda kullanýlabilen uygulamalarý kolaylýkla indirip, kurabilirsiniz.
  • Düþük hafýzalý bir telefona sahipseniz, programlarýn hafýza kartýna yüklenmesini saðlayabilirsiniz.
  • Cihazýnýzdaki tüm iþlemleri otomatikleþtiren Tasker uygulamasý rootsuz cihazlarda da çalýþýyor ancak, rootlu cihazlarda daha fonksiyonel çalýþýyor diyebilirim. 3G’yi ve GPS’i kapatýp açma, iþlemci hýzýný deðiþtirme gibi iþlemleri otomatik hale getirebilirsiniz.
  • Uygulamalar içerisinde yer alan reklamlar bazen can sýkýcý bir hal alabiliyor. Ancak rootlu bir telefona sahipseniz þanslýsýnýz. Çünkü çeþitli uygulamalar aracýlýðýyla bu reklamlarý kaldýrmak mümkün.
  • Yeni bir Android telefona geçiþ yapacaksanýz, eski cihazýnýzda yer alan verilerinizi yedeklemek büyük kolaylýk saðlayacaktýr. Bu konuda Titanium Backup uygulamasý iþinizi rahatlýkla görecektir.
  • Artýk güncelleme almayan bir modele sahipseniz, yeni güncellemelerden geri kalmayacaksýnýz. Yeni güncelleme yayýnlanýr yayýnlanmaz, cihazýnýza yükleyip kullanmaya baþlayabilirsiniz.


Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar Nelerdir?
Root iþlemi gerçekten önemli bir iþlem olduðundan, çok dikkat edilmesi gerekiyor. Bilinçsizce yapýlan her iþlem cihazýn Brick olmasýna, yani kullanýlamaz hale gelmesine neden olabilir. Her cihazýn ve modelin root iþlemi farklý olduðundan, bu konuda tam olarak bilgi sahibi olmadan yapmamanýzý tavsiye ediyorum. Ýleri düzey bilgi sahibi olmak için bu konuda bilgi paylaþýlan web sitelerini detaylýca incelemenizi öneririm. Ayrýca þunu da belirtmekte fayda var, root iþlemi cihazýnýzýn garanti dýþý kalmasýna neden olacaktýr. Eðer yeni bir cihaz aldýysanýz ve root iþlemleri konusunda geniþ bilgiye sahip deðilseniz, yapmamanýz daha saðlýklý olacaktýr.
Root Nasýl Kaldýrýlýr?
Root ettiðiniz cihazýnýzdan root yetkisini kaldýrmak isterseniz, bunun en basit yolu telefonunuza tekrar firmware yüklemenizdir. Bir baþka yöntem ise SuperOneClick isimli programý kullanarak, root yapýyormuþ gibi cihazýnýzý baðlayýp Unroot butonuna basmanýz yeterli olacaktýr.