Bildiğiniz gibi bugünlerde çeşitli yabancı sitelere erişim yasaklanmış durumda. Yasaklanmış derken aslında [Değerli Ziyaretci, linki görmeniz icin bu mesaja cevap yazmanız gerekiyorÜye olmak icin burayı tıklayınız] bazlı bir yasak söz konusu. Yani bir sitenin adresini yazıp o siteye erişmek istediğimizde, ülkemizdeki servis sağlayıcıların [Değerli Ziyaretci, linki görmeniz icin bu mesaja cevap yazmanız gerekiyorÜye olmak icin burayı tıklayınız]sunucuları o siteye ait IP adresini bizim cihazımıza ve biz de o siteye bağlanırız.

Fakat yasaklama kararı çıktığında ülkemizdeki servis sağlayıcıları mecburen, ilgili sitenin adresi sorgulandığında sitenin gerçek IP adresini değil, yasaklama kararınının bulunduğu web sitesinin adresini . Dolayısıyla bu yasağı delmenin bir yolu [Değerli Ziyaretci, linki görmeniz icin bu mesaja cevap yazmanız gerekiyorÜye olmak icin burayı tıklayınız] gibi public (herkese açık) diye tabir edilen DNS sunucularını kullanmaktır. Zaten Google DNS sunucularının IP adreslerine (8.8.8.8 ve 8.8.4.4) ve Wi-Fi’da iken bu ayarı nasıl değiştireceğimize daha önce yayınladığımız [Değerli Ziyaretci, linki görmeniz icin bu mesaja cevap yazmanız gerekiyorÜye olmak icin burayı tıklayınız] başlıklı yazımızdan aşinasınız. Hatta çoğunuz da değiştirmişsinizdir.


Fakat son çıkan internet kanununda yasakların aşılmasına yardımcı olan yöntemlerin yasaklanabildiğine dair de bir madde bulunduğundan, Google DNS adreslerine (8.8.8.8 ve 8.8.4.4) de erişim bloklanmış gözüküyor bu sabah itibariyle. Bu yüzden cihazında sadece Google DNS kullanan bir çok cihaz şu an Wi-Fi’dan internete çıkamıyordur.

Not: Yazıyı yazdığımız sırada Google DNS IP’leri bloklanmıştı, fakat sonradan bu blok kalkmış olabilir. Dolayısıyla Google DNS kulllanabilirsiniz eğer engelleme yoksa. Eğer varsa aşağıdaki alternatifler de işinizi görecektir.


[Değerli Ziyaretci, linki görmeniz icin bu mesaja cevap yazmanız gerekiyorÜye olmak icin burayı tıklayınız]

Bu yüzden Wi-Fi bağlantılarında alternatif DNS adresleri kullanacaklarına önerim aşağıdaki ekran görüntülerinde olduğu gibi çift (veya daha fazla) DNS adresi kullanmaları. Çünkü DNS olarak tek IP adresi kullanıldığında, bu IP adresi de yasaklandığında cihazınıda hiç bir adrese giremezsiniz. Fakat aşağıdaki gibi çift DNS adresi kullanıldığında, bir tanesi yasaklansa bile diğerinden DNS sorguları yapılabilecektir.


[Değerli Ziyaretci, linki görmeniz icin bu mesaja cevap yazmanız gerekiyorÜye olmak icin burayı tıklayınız]

Örneğin Google DNS gibi diğer bir halka açık ve güvenli DNS sağlayıcısı olan [Değerli Ziyaretci, linki görmeniz icin bu mesaja cevap yazmanız gerekiyorÜye olmak icin burayı tıklayınız]‘in 208.67.222.222 ve 208.67.220.220 adreslerini kullanacaksanız Ayarlar -> Wi-Fi menüsündeki o anki Wi-Fi noktasının ayarlar ekranındaki DNS alanına önce 208.67.222.222 yazın, sonra da “,” işaretiyle modemininizin yani Yönelticinizin (Gateway) IP adresini yazın. Bu sayede önce OpenDNS’ten sorgu yapılacak, eğer OpenDNS’e ulaşılamaz ise modeminiz üzerinden servis sağlayıcınızın DNS sunucusu sorgulanacaktır. Böylelikle de hiç bağlantı sorunu yaşamayacaksınız.


Not: Alternatif olarak Yandex DNS adreslerini de kullanabilirsiniz: (77.88.8.8 ve 77.88.8.1)

Tabii yukarıdaki yöntemi kullanarak araya virgül (,) işareti koyarak çok daha fazla DNS sunucusunun IP adresini yazabilirsiniz. Fakat önerim güvenli olduğundan emin olmadığınız DNS adreslerini kullanmamanız. Her ne kadar farklı bir DNS sunucusu kullanmak [Değerli Ziyaretci, linki görmeniz icin bu mesaja cevap yazmanız gerekiyorÜye olmak icin burayı tıklayınız] kadar risk içermese de yine de her adresi kullanmayın. Ayrıca farklı DNS adresleri kullanmak kanunlara aykırı değildir ya da bir suç teşkil etmez, çünkü örneğin internete hızlı çıkabilmek için de farklı DNS adresleri kullanılabilir.

Tabii yukarıdaki yöntem maalesef 3G bağlantıda geçerli olmuyor çünkü Hücresel Veri kullanarak internete çıktığımızda DNS ayarını değiştiremiyoruz.