[Deðerli Ziyaretci, linki görmeniz icin bu mesaja cevap yazmanýz gerekiyorÜye olmak icin burayý týklayýnýz]
“Saklama alaný az” uyarýsýndan býkanlar için hazýrladýðýmýz bu rehber sayesinde, iPhone’unuzda yer açabilirsiniz.

Apple’ýn akýllý telefonu iPhone’larýn depolama alaný sonradan artýrýlamýyor. Bunu yapmak için SD kart gerekiyor ve Apple, iPhone’a SD kart giriþikoymuyor. Fakat bir süre sonra telefonlarýn depolama alanlarý artýk yetmemeye baþlýyor. Özellikle 16 GB dahili depolama kapasitesine sahip bir iPhone kullanýcýsý, cihazýnda sürekli yer açmaya çalýþýr.Depolama alaný açmak için yardýma ihtiyaç duyarsanýz bu makaleye göz atabilirsiniz. Zira bu yazýmýzda iPhone’da saklama alaný nasýl artýrýlýr, yer nasýl açýlýr onu anlattýk.

Cihazýnýzý iOS 10.3’e yükseltin



Apple, iOS 10.3 ile birlikte APFS (Apple File System) adýný verdiði yeni bir dosya sistemine geçti. Bahsi geçen yeni sistemle birlikte iPhone kullanýcýlarýna uygulama, resim ve benzeri verileri silmeden daha fazla depolama alaný saðlandý. Hatta paylaþýlan bazý geri bildirimlere bakýldýðýnda APFS sayesinde kullanýcýlara 7.8 GB’a kadar alan açýldýðý ortaya çýkýyor. Yeni sistemden yalnýzca iPhone kullanýcýlarý deðil, iPad gibi iOS kullanan diðer her cihaz faydalanabiliyor.

Kullanmadýðýnýz uygulamalarý silin

[Deðerli Ziyaretci, linki görmeniz icin bu mesaja cevap yazmanýz gerekiyorÜye olmak icin burayý týklayýnýz]

Aslýnda en basit adýmlardan biri bu. Cihazýnýza bakýn ve kendinize þu soruyu sorun: “Bu uygulama bende neden yüklü? Kullanýyor muyum? Ne zaman lazým oluyor?” Telefonunuzda kullanmadýðýnýz uygulamalarý silin. Öncelikle Ayarlar – Genel – Depolama ve iCloud kullanýmý menüsüne girip Depolama alanýný yönet seçeneðinden hangi uygulamanýn en çok yer kapladýðýný görün ve silme iþlemlerini ona göre yapýn.
Unutmayýn, daha önceden ödeme yaptýðýnýz bir uygulamayý tekrar indirmek için tekrar ödeme yapmanýz da gerekmez. Bu menüden ayrýca kullandýðýnýz uygulamalarýn verilerini silerek de yer açabilirsiniz.Silme adýmý da çok kolay. Uygulamanýn simgesine basýlý tutun ve kenarlarýnda simgeler sallanýncaya kadar bekleyin. Kenarlarýndaki çarpý iþaretine basýn ve uygulamayý silin. Ýþte bu kadar! Telefonunuzda, sildiðiniz uygulamanýn boyutu kadar yer açýlmýþ oldu.

Dahili uygulamalarý gizleme

iOS 10 ile gelen en güzel özelliklerden biri de bu. Þimdiye kadar kullanýcýlar, Stocks, Game Center, Notes, Calendar ve benzeri uygulamalarý telefondan kaldýramýyordu. Bu uygulamalar, cihaz içinde önceden yüklü olarak geliyor ve devre dýþý dahi býrakýlamýyordu.iOS 10 ile depolama alaný konusunda daha iyi bir yol kat edebilmek için kullanýcýlara bahsi geçen uygulamalarýn dikte edilmesinden vazgeçildi. Programlar sistemden tamamen kaldýrýlamasa da artýk gizlenebiliyor. Çok fazla yer açýlmýyor, programýn kapladýðý boyut hala mevcut oluyor. Fakat uygulamaya dair veriler silindiðinden az da olsa alan açmak mümkün oluyor.Her uygulamanýn devre dýþý býrakýlmasýnýn mümkün olmadýðýný da ekleyelim.Birikmiþ mesajlarý silin

Eðer bir iPhone’da yer açmaya çalýþýyorsanýz hem o cihazý uzun zaman kullanýyorsunuz, hem de uzun bir süre daha kullanmaya devam edeceksiniz demektir. Bu da oldukça fazla birikmiþ mesaj bulunuyor demektir. Yukarýda da bahsettiðimiz gibi, telefonda neyin ne kadar yer kapladýðýný Ayarlar – Genel – Depolama ve iCloud kullanýmý menüsüne girip Depolama alanýný yönet seçeneðinden görebilirsiniz.Eðer Mesajlar uygulamasý da çok yer kaplayanlardan biriyse ve kurtarmanýz gereken mesajlar bulunmuyorsa hepsini hýzlý bir yöntemle silebilirsiniz. Ayarlar – Mesajlar – Mesaj Geçmiþi – Mesajlarý Sakla menüsünden belirlediðiniz bir zaman kapsamýnýn dýþýnda olan mesajlarýnýn silinmesini saðlayabilirsiniz. Örneðin 30 günden eski mesajlarýn silinmesini seçebilirsiniz.

iMessage görüntü dosyalarýný silin

[Deðerli Ziyaretci, linki görmeniz icin bu mesaja cevap yazmanýz gerekiyorÜye olmak icin burayý týklayýnýz]Mesajlarýn tamamýný birden silmek istemezseniz, depolama alanýndan kazanmak için bir yöntem de iMessage’daki görüntüleri silmektir. Fakat bu toplu olarak yapýlamayan bir iþlem. Bunun için size bolca fotoðraf gönderen birisinin mesajlarýna girip sað üst köþedeki i ikonuna týklamanýz, sonrasýnda da silmek istediðiniz fotoðraflarý teker teker seçip çöp kutusu simgesine basmanýz gerekiyor. Fotoðraflarý seçmek için onlarýn üzerine nazikçe basýn, çok basarsanýz önizleme yapacaktýr.Galeri içinde daha önce yedeklediðiniz ya da tutmak istemediðiniz fotoðraf ve video gibi medya dosyalarýný da silmeniz, size oldukça fazla alan kazandýracaktýr. Telefonda en çok yer kaplayan veriler fotoðraf ve video dosyalarý oluyor.

Film kiralama taktiði

[Deðerli Ziyaretci, linki görmeniz icin bu mesaja cevap yazmanýz gerekiyorÜye olmak icin burayý týklayýnýz]

Biraz garip, arkýndayýz fakat film kiralamaya çalýþarak depolama alanýný artýrabilirsiniz. Film kiralama tekniðiyle 1-2 MB deðerinden 1 GB’a kadar alan açmak mümkün. Sistemin nasýl iþlediðini anlamak pek mümkün deðil fakat kesin olan tek bir þey varsa yöntemin yalnýzca iPhone’unuz tam dolu ise iþe yaradýðý.
Taktiði uygulamadan önce Ayarlar – Genel – Hakkýnda bölümünden ne kadar alanýnýz olduðuna bakýn. Daha sonra iTunes maðazasýna gidin ve boyutu büyük olan bir film bakýn. Bunun için The Lord of the Rings: The Two Towersfilmini önerebiliriz, zira kendisi tam 6,83 GB. Filmin ekranýna geldikten sonra Kirala (Rent) düðmesine iki kez basýn. Merak etmeyin, gerçekten kiralamak zorunda kalmayacaksýnýz. Karþýnýza çýkan uyarý ekranýný es geçin. Buradan çýkýn ve depolama alanýnýzý yeniden kontrol edin. Depolama kapasitesinde bir miktar artýþ olmalý.Apple’ýn bu iþlem sýrasýnda neyi sildiði tam bir muamma. Muhtemelen önbelleðe alýnmýþ sayfalarý, çerezleri ve bilumum gereksiz veriyi siliyor olabilir.

Fotoðraf Yayýným özelliðini kapatýn


[Deðerli Ziyaretci, linki görmeniz icin bu mesaja cevap yazmanýz gerekiyorÜye olmak icin burayý týklayýnýz]

Fotoðraf Yayýným
özelliði açýk olduðunda, iPad’inizdeki fotoðraflar ile iPhone’unuzdaki fotoðraflar her iki cihazda da görüntülenebilir. Diðer cihazýnýzdaki fotoðraflar iPhone’da tam çözünürlükte olmaz, fakat yine de oldukça fazla yer kaplar.
Ayarlar – Fotoðraflar ve Kamera kýsmýndan Fotoðraf Yayýným seçeneðini devre dýþý býrakýn. Ýþlem sonrasýnda Fotoðraf Yayýným özelliði kullanarak diðer cihazlarýnýzdan iPhone’unuza gelen fotoðraflar silinecek ve ayný zamanda telefonunuz ile çektiðiniz fotoðraflar diðer aygýtlara yedeklenmeyecek.iCloud Fotoðraf Paylaþma seçeneðini de devre dýþý býrakýn. Bu sayede baþkalarýnýn fotoðraf yayýnlarýna katýlmaz ve cihazýnýzý kendinizin olmayan fotoðraflarla doldurmak zorunda kalmazsýnýz. Öte yandan iCloud Fotoðraf Arþivi seçeneðini de devre dýþý býrakýrsanýz, buluttaki fotoðraflarýnýzýn tümünün telefonunuza yedeklenmesinden kurtulabilirsiniz. Fotoðraflarýn boyutlarý buluttakilere nazaran daha düþük olsa da yine de oldukça fazla yer kaplayacaklardýr.

Apple Music’e kaydolun


Apple Music abonesi olursanýz, sevdiðiniz müzikleri telefonda depolamak zorunda kalmazsýnýz. Sevdiðiniz müzikler iCloud bulut hesabýnýza yedeklenir ve sonrasýnda istediðiniz zaman cihazýnýzdan silebilir, istediðiniz zaman yeniden indirebilirsiniz. Apple Music ile Mac’lerinizde CD’lerinizden yüklediðiniz parçalar dahi yedeklenir.

Ýki fotoðrafý da tutmayýn



[Deðerli Ziyaretci, linki görmeniz icin bu mesaja cevap yazmanýz gerekiyorÜye olmak icin burayý týklayýnýz]

Son nesil iPhone’larýn HDR fotoðraf çekebilme özelliði var. HDR sayesinde fotoðraflar daha dinamik ve doygun renge sahip oluyorlar. Fakat kullanýcý hem normal, hem de HDR fotoðrafý cihazda tutabilme seçeneðine sahip. Bu durum kulaða hoþ gelse de depolama alaný için fazladan bir yük oluþturuyor. O yüzden Normal Fotoðrafý Tut seçeneðini devre dýþý býrakýn. Bunu yapmak için yine Ayarlar – Fotoðraflar ve Kamera menüsüne girmeniz gerekiyor. En altta ilgili seçeneði bulabileceksiniz.

Okumadýðýnýz kitaplarý silin



[Deðerli Ziyaretci, linki görmeniz icin bu mesaja cevap yazmanýz gerekiyorÜye olmak icin burayý týklayýnýz]Eðer telefonunuzda iBook kitaplarý yüklüyse ve okumuyorsanýz onlarý silin. Para verip aldýðýnýz kitaplar iCloud bulut hesabýnýzda bulunmaya devam edecektir. Ýstediðiniz zaman yeniden indirip okuyabilirsiniz. Fakat okumadýðýnýz ve yerel olarak cihazýnýzda yer kaplayan kitaplar varsa, depolama alanýndan kazanmak için onlarý silebilirsiniz.

Videolarý daha düþük çözünürlükte kaydedin



[Deðerli Ziyaretci, linki görmeniz icin bu mesaja cevap yazmanýz gerekiyorÜye olmak icin burayý týklayýnýz]

Yeni nesil iPhone’larda video kayýt çözünürlüðünü düþürebilmek mümkün. Daha düþük çözünürlükte video kaydý demek, videolarýn daha az yer kaplamasý demek. Ayarlar – Fotoðraflar ve Kamera menüsünden Video Kaydý seçeneðine bastýðýnýz zaman alt tarafta hangi çözünürlüðün bir dakikasýnýn kaç MB olduðunu gösteriyor. Oradaki bilgileri referans alarak video kayýt çözünürlüðünü tercihinize göre azaltabilirsiniz.


Fotoðraf düzenleme uygulamalarýný kontrol edin

Fotoðraf düzenleme uygulamalarý içinde yüksek boyutlu gereksiz fotoðraflar bulunabilir. Genellikle uygulamalar bu fotoðraflarý örnek teþkil etmesi için koyar. Öte yandan uygulama içinde düzenlenen fotoðraflar da uygulamanýn klasörüne ayrýca kaydoluyor. Bu nedenle, fotoðraf düzenleme uygulamalarýnýza girin ve gereksiz fotoðraflarý silin. Zaten düzenledikten sonra fotoðraflarýnýzý galeriye kaydediyorsunuz, bir de orada durmasý fazladan alan iþgaline neden oluyor.

Gereksiz notlarý silin





Akýllý telefon kullanmanýn en büyük faydalarýndan biri her þeyi her yerde not alabilme özgürlüðüdür. Ýçerik iPhone ile alakalý olsa da, not özelliðini en çok kullanan telefon olan Samsung Galaxy Note serisini burada anmadan edemeyeceðiz. Telefon sýrf daha iyi not alabilmek üzerine tasarlanýyor. Konumuza dönecek olursak, bu kadar özgürlük, size kapasite iþgali olarak dönebilir.
O yüzden Notlar uygulamasýna girin ve ne kadar gereksiz not varsa kontrol edip silin. Not tutmak için Google Keep de kullanabileceðiniz pratik uygulamalar arasýnda. Ýnternetiniz olsa da olmasa da bu tür not alma uygulamalarýný kullanabilir ve notlarýn telefonda yer kaplamasýnýn önüne geçebilirsiniz. Nihayetinde, benzeri hizmetlerde notlarýnýz buluta yedekleniyor.Notlar, fotoðraflar gibi çok fazla yer kaplamaz. iPhone’da da notlarýnýz buluta yedeklenir, fakat çevrimdýþý olduðunuz zamanlarda ya da yedekleme yapmadýysanýz notlar yerel hafýzada depolanýr. Yine de, gereksiz olan her þeyi silmekte fayda var.

Seri Çekim (Burst) modunu kullanmayýn


[Deðerli Ziyaretci, linki görmeniz icin bu mesaja cevap yazmanýz gerekiyorÜye olmak icin burayý týklayýnýz]iPhone’larda ve hatta yeni nesil akýllý telefonlarýn çoðunda bulunan bir özelliktir seri çekim modu. Kamerayý açýp deklanþör düðmesine basýlý tuttuðunuz zaman birçok fotoðraf art arda çekilebiliyor. Bu da tahmin edebileceðiniz gibi depolama alanýnýn hýzla dolmasýna neden oluyor. Öte yandan fotoðraflar da flu çýkabiliyor. Maalesef Seri Çekim modunu kapatmak mümkün deðil. Onun yerine bu özelliði kullanmamanýzý tavsiye ederiz.

Sýkýþtýðýnýzda farklý kamera uygulamalarý kullanýn

Bazen aný yakalamak isteyebilirsiniz ve telefonunuzda alan problemi varken bu oldukça zor görünebilir. Bir þeyleri silmeden de fotoðraf çekmeniz mümkün olabilir. App Store’dan indirdiðiniz ya da sosyal medya uygulamalarý gibi farklý programlar vasýtasýyla cihaz, fotoðraf çekmenize izin verebilir. Standart Kamera uygulamasýnýn eriþemediði depolama alanýna diðer uygulamalar eriþebilir. Kesin bir çözüm olmasa da sýkýþtýðýnýzda baþvurmanýn faydasý olabilecek bir yöntem.

iPhone’unuzu sýfýrlayýn

Yapabilecek hiçbir þey kalmadýðý zaman, içindeki önemli verileri yedekledikten sonra telefonunuzu sýfýrlamak en kökten çözüm olacaktýr. Cihazý fabrika ayarlarýna döndürdükten sonra depolama alaný konusunda daha dikkatli olarak telefonu kullanmaya devam edebilirsiniz. Olayýn özü, gerekli olan þeyleri buluta yedekleyip yerel depolama alanýnda çok fazla veri býrakmamakta saklý.

[Deðerli Ziyaretci, linki görmeniz icin bu mesaja cevap yazmanýz gerekiyorÜye olmak icin burayý týklayýnýz]

Ayarlar – Genel – Sýfýrla
yolunu takip ettikten sonra Tüm Ýçerikleri ve Ayarlarý Sil seçeneðini kullanarak iPhone’ununuzdaki her þeyi silebilirsiniz. Cihazýnýz, ilk günkü haline dönecektir. Önerimiz, sýfýrlama iþlemi bittikten sonra ilk olarak kullanmadýðýnýz dahili uygulamalarý gizlemenizdir.


Alan açmak için harici temizleme programlarý kullanýn

Tüm bunlarý elden yapmak yerine üçüncü parti uygulamalar da kullanabilirsiniz. Bilgisayarda ünlü olan CCleaner gibi, iPhone’unuzda yer açmak için iMyFone Umate isimli programý kullanabilirsiniz. Programý Mac ya da Windows bilgisayarýnýza indirdikten sonra telefonunuzu cihaza baðlayýn. Programý açýn ve tarama yapýn. Uygulama, taramayý bitirdikten sonra size temizlik ile ne kadar alan kazanabileceðinizi ve neleri sileceðini gösterecektir. iMyFone Umate kullanarak iPhone’unuzdaki çerezler, fotoðraflar, uygulamalar, tarayýcý geçmiþi ve geçici dosyalar gibi verileri silebilirsiniz.

[Deðerli Ziyaretci, linki görmeniz icin bu mesaja cevap yazmanýz gerekiyorÜye olmak icin burayý týklayýnýz]

Öte yandan uygulama size fotoðraflarý sýkýþtýrma seçeneði de sunuyor. Eðer silmek yerine sýkýþtýrma seçeneðini kullanýrsanýz bu sayede de alandan biraz kazanabilirsiniz. Program, fotoðraflarýn orijinal halini kullandýðýnýz cihaza (Mac ya da PC) yedekledikten sonra telefonunuzda kalanlarý orijinallerinin sýkýþtýrýlmýþ halleriyle deðiþtiriyor. Geliþtirici firmaya göre bu oran %75’e kadar çýkabiliyor.
iMyFone Umate’in ücretsiz deneme sürümü bulunuyor. Eðer beðenir ve satýn almak isterseniz de 19,95 dolar fiyatla satýlýyor.