Akýllý telefon pazarýnda yeni modellerin tanýtýmý açýsýndan bir durgunluk var. Etkinliklerin ardý ardýna iptal edilmesi ve yeni modellerin sessiz sedasýz tanýtýlmasýnýn da bu durumda büyük bir etken olarak gösterilebilir. Ayný durum Apple için de geçerli oldu. Marka iPhone SE 2 ya da diðer bir isimle iPhone 9 modeli için beklenen tanýtýmý gerçekleþtirmedi.
Koronavirüs nedeniyle tanýtýmý ertelendiði düþünülen akýllý telefon için önemli bilgiler ise sürekli ortaya çýkmaya baþladý. Ýlk aþamada bilgileri kesinlik kazanmayan render görüntüleri yayýnlandý. Bu render görüntüleri telefon hakkýnda bize bazý tasarým detaylarýný verdi. Sonrasýnda iPhone SE 2 isimli yeni bir akýllý telefon için Apple resmi sitesinde bazý ipuçlarý ortaya çýkmýþtý. Bu süreçten sonra sürekli olarak yeni bilgiler gelmeye devam etti.
Telefon belki tanýtýma çýkmadý evet ama biz telefon hakkýnda çok daha fazla bilgiye ulaþmýþ olduk. Bu yazýmýzda, ortaya çýkan belli baþlý özellikleri deðerlendirerek yeni akýllý telefonlarýn beklemeye deyip deðmeyeceði konusunda bilgi vermeye çalýþacaðýz. Özellikle þu sýralar yeni bir iPhone akýllý telefonu almak isteyen kullanýcýlar için fikir vermeye çalýþacaðýz.

iPhone SE 2 / iPhone 9 için Tüm Beklenen Özellikler

Deðerlendirmeye geçmeden önce yeni akýllý telefonlar için beklenen özelliklere bakalým. Bu özellikler dediðimiz gibi ilk olarak render görselleriyle beraber ortaya çýktý. Hemen sonrasýnda bazý raporlarda söz konusu akýllý telefonlar için özellikleri gördük.

Sonrasýnda ünlü analistlerden biri olan Min Chi Kuo tarafýndan beklenen özellikler için paylaþýmlar yapýldý. Yani paylaþacaðýmýz özellikler sýzdýrýlan özellikler olarak karþýmýza çýkýyor. Büyük ihtimalle telefonun bu özelliklerle beraber geldiðini görmek mümkün olacak.
Tasarým ve Ekran: Telefonda iPhone 4 kasa yapýsýnýn yansýtýlacaðý neredeyse kesin. Apple’ýn verdiði ipuçlarýnda da ayný durum söz konusu. Eski tasarýma geri dönüþ yapýlacak olan yeni tasarýmda söz ediyoruz. iPhone 4 modelinde olduðu gibi eski tip tasarýma dönülmesi boyutu doðrudan etkileyecek. 5 inç üstü akýllý telefonlardan sonra 4.7 inçlik ekran boyutuna geri dönüþ yapýlacak.
Ekranýn bu kadar küçük olmasý çerçevelerin kullanýlmasýyla da doðrudan alakalý olacak. Alt kýsýmda home butonunun yer aldýðý eski tasarým yapýsýna yer verilecek. Home butonunun eski tip olup olmadýðý konusunda ise bir bilgimiz yok.
iPhone 7 modellerinde yer alan dokunmatik yönü aðýr basan bir buton mu göreceðiz yoksa iPhone 5 modellerinde kullanýlan tuþ yapýsýný mý göreceðiz konusu net deðil. Arka kýsýmda ise o alýþýk olduðumuz iPhone tasarýmýný göreceðiz. Tek bir kamera, flaþ ýþýðý ve belki de geri dönen anten çizgileri. Telefonun tasarým yapýsý genel olarak bu þekilde olacak.

Teknik Donaným: iPhone SE 2 ya da iPhone 9 akýllý telefon modelinde kullanýlacak olan sistem çok kötü olmayacak. iPhone SE akýllý telefonlarýnda uygun fiyatlý bir yapý sunulmasýna karþýn biraz daha düþük sistemli bir telefona yer verilmiþti. Yeni modelde de bu yönde bir tasarým söz konusu olacak. Telefonun içerisinde eski iþlemciler kullanmak istemeyen akýllý telefonlarýn A13 Bionic serisi iþlemcileri kullanmasý söz konusu olacak.
Þu an için Apple’ýn en iddialý iþlemcisi olan A13 serisi iþlemcilerin bu model içerisinde yer almasý büyük bir artý olacak. Bunun dýþýnda RAM kýsmýnda da kesilme yapýlmayacak. RAM kýsmýnda da yeni akýllý telefonlarda kullanýlan 3 GB RAM miktarý yer verilecek. 3 GB RAM miktarý aslýnda çok yüksek bir RAM miktarý deðil.
Fakat durumu Apple’da deðerlendirme gerekiyor. Apple son seri akýllý telefonlarýnda bile maksimum olarak 4 GB RAM kullanmýþ olan bir marka. Uygun fiyatlý bir akýllý telefonun içerisinde de 3 GB RAM kullanýlmasý Apple için gerçekten iyi bir deðer. Tabii ki buradaki asýl görev iOS iþletim sistemine düþecek.

Kamera: Telefonun kamerasý konusunda soru iþaretleri çok fazla. Tek arka kamera kullanýlacak bunu biliyoruz. Bunun dýþýnda ön kýsýmda Face ID sunulmayacaðýný da biliyoruz. Fakat kameralarýn teknik detaylarýnýn nasýl olacaðý konusunda bir bilgimiz yok. 12 MP deðerinde tek arka kamera ve 7 MP ön kamerada sunulabilir, farklý bir yerleþime de yer verilebilir.
Fiyat: Beklentiler ve þu ana kadar sýzdýrýlan raporlar 399 dolar fiyatýnýn geleceðini göstermekte.

Yeni Modeli Beklemek Mantýklý mý?

Gelelim konunun asýl odak noktasý kýsmýna. Yeni akýllý telefonlarda bu özellikler olacak ancak bu özelliklere sahip olan bir akýllý telefonu beklemek mantýklý mý? iPhone 7 ve daha altýnda bir akýllý telefon almayý düþünüyorsanýz, iPhone 6s gibi mutlaka beklemeniz gerekiyor. iPhone SE 2 ya da iPhone 9 uygun fiyatla gelecek ve muhtemelen hemen hemen ayný fiyat aralýðýna yer verilecek.

Yeni serinin sadece iþlemci performansý bile düþünüldüðü zaman bu telefon kesinlikle beklemeye deðer bir akýllý telefon modeli olacak. Burada deðerlendirme yaparken iki taraflý bakmak lazým. Uygun fiyatlý bir iPhone akýllý telefonu olarak gelecek olsa da bu modelde A13 iþlemcileri yer alacak. Yani telefon uzun süre sizi götürebilecek olan bir akýllý telefon olacak.
Eðer iPhone XR, iPhone 11 gibi üst segment modelleri tercih etmeyecekseniz iPhone 7 ve iPhone 6s gibi eski akýllý telefonlarý tercih etmek yerine iPhone SE 2 ya da diðer adýyla iPhone 9 akýllý telefonlarýný beklemek daha doðru olacaktýr. Telefonun ne zaman çýkýþ yapacaðý konusunda ise net bilgi yok. Fakat birkaç ay içerisinde bu modelin çýkmasýný bekliyoruz. En geç Eylül ayýnda yapýlan tanýtýmda iPhone 12 modelleriyle beraber iPhone SE 2 için de tanýtým yapýlacaktýr.