Anadolu dağları, ovaları çok eskilerden ceviz ağacı ile doluydu. Dedelerimizin diktiği ceviz ağaçlarını kese kese neredeyse tüketme seviyesine getirdik. Ceviz ağaçlarını genelde Avrupalılar aldılar, mobilya ve tüfek dipçiği yapıp tekrar bizlere sattılar. Yıllar sonra Türk’ün aklı başına geldi ve yeni yeni ceviz dikimlerine önem vermeye başladı. Ceviz ile ilgili festivaller yapmaya ve halkımızı bilinçlendirmeye başladılar.



Cevizin anavatanı İran ve Afganistan olduğunu bilmekteyiz. Şebinkarahisar’a ise ceviz, 400 yıl önce Afganistan Belh şehrinden göçen bir Türkmen tarafından getirildiği onun gayretleri ile çoğaltılarak yöreye dağıldığı anlatılmaktadır. İnce kabuğu ile zamanla Şebin Cevizi aranan ceviz ırkı haline gelmiştir.

Ülkemizde yeterli ceviz dikim sahaları olmadığı için ciddi ceviz meyvesine ihtiyaç duyulmaktadır. Gıda sanayinin, çikolatacıların ve kuruyemişçilerin vazgeçilmez ürünü olan ceviz yeterli üretim olmadığı için dışardan ithal edilmektedir. Her geçen günde cevizin kullanıldığı ürünlerin çeşitlenmesi ülkemizde ceviz dikim sahalarının desteklenmesine çoğalmasına ihtiyaç duyulmaktadır. Son yıllarda Tarım Bakanlığı bu konuda tarla sahiplerini ve üreticileri bu konuda tam desteklemektedir. Ama ne yazık ki insanlarımızın bu konuda oldukça duyarsız ve bilgisiz oldukları görülmektedir. Nerede ise ithal ceviz olmasa Güllüoğlu baklavaları üretim yapamayacak diyebilirim. Tabii ki bu işin şakası Güllüoğlu gibi marka sahibi baklava üretim yerleri tam yağlı Şebin ve Kaman cevizi kullandıklarını bilmekteyim. Çünkü ithal cevizde tat oranı çok düşüktür. Bugün ülkemizde kullanılan cevizin üretimi düşük olmasına karşın yüzde %50'si Azerbaycan, İran, Özbekistan ve Romanya'dan sağlanmaktadır.
Türkiye ufukta ceviz ihracatçısı bir ülke konumuna yükselmelidir. Son 10 yıldır Tarım Bakanlığının gayretleri cevizi ülke için ekonomik gelir kaynağı haline sokma gayretleri olarak görebiliriz. Ceviz konusunda uzman olan kişilerin söyledikleri 20-25 yıl sonra, Türkiye’nin fındık gibi cevizde de dünya da söz sahibi bir ülke konumuna geleceğini belirtmekteler.
[IMG][Değerli Ziyaretci, linki görmeniz icin bu mesaja cevap yazmanız gerekiyorÜye olmak icin burayı tıklayınız][/IMG]

Son yıllarda Türkiye’nin bazı bölgelerinde ceviz için yoğun dikim çalışmaları ve festivaller düzenlenmektedir. Kaman Belediyesi'nin ceviz konusunda yaptıkları çalışmalar ve kaman cevizini marka haline sokma gayretleri dikkatle izlenmektedir. Tokat Gazi Osman Paşa Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Bahçe Bitkileri Bölüm Başkanı Sayın Prof. Dr. Yaşar AKÇA’ nın ceviz konusunda göstermiş olduğu gayretleri ve çalışmaları Kelkit Vadisine kalkınma, refah olarak gelecek için gösterebiliriz. Gümüşhane ceviz konusunda ve cevizle ilgili gıda ürünlerinde dut ile birlikte ürün çeşitlemesi yaparak bayağı bir yol kat etmiş bulunmaktadır. Ayrıca Dut ve Ceviz festivalini de düzenleyerek ürün tanıtımında da büyük yol almıştır. Niksar(Tokat), Kaman (Kırşehir), Adilcevaz (Bitlis), Oğuzlar (Çorum) ve Hekimhan (Malatya), Çorlu (Tekirdağ) ilçeleri her yıl düzenli olarak ceviz festivallerini düzenleyerek yörelerinde hem ceviz bilincini yerleştirmekte hem de cevizin tanıtımına katkı sağlamaktadır. Her ne kadar Şebinkarahisar ilçemizde bir defa ceviz festivali yapılmaya çalışmış olsa da hem düzenlendiği ay itibarı ile hem de arkası gelmeyen festival olması bakımından gayri ciddi olarak görebiliriz. Oysa ki Şebin Ceviz’i ülkemizde tam yağlı, ince kabuğu ve beyazlığı ve leziz tadı ile aranan ceviz olması yanında dikim sahalarının artırılma gayretlerindeki düşüklük ve tanıtımsızlık gelecekte farklı yörenin cevizlerinin liderliği ele geçirmesine neden olacağı aşikardır.

Ceviz, taban suyu yüksek olmayan, fazla killi olmayan, süzek, çakıllı, taşlı ve orta verimli topraklara çok iyi uyum sağlamaktadır. Açık güneşli, uzun yaz günleri olan yerlerde iyi yetişmektedir. Dikildiği yıl sulamaya dikkat edilirse ileri ki yıllarda çok fazla su ihtiyacı olmaz. Şebinkarahisar ilçe tarım müdürlüğü en kaliteli ceviz arasındaki Şebin Cevizinin üretiminin artırılması ve yaygınlaşması için çalışmalar başlatmıştır. Ceviz ağaçlarının mobilya sektörünün gözdesi olması nedeniyle yıllardır bilinçsiz bir şekilde kesilmiştir. Şebinkarahisar İlçe Tarım Müdürlüğünün verilerine göre; Şebinkarahisar, Alucra ve Çamoluk ilçelerinde yılda 220 ton ceviz üretimi yapılmaktadır. Bu sene Alucra ilçesinde 2007 yılı ceviz üretimi olarak 2 ton’dur. Bu ceviz üretiminin sadece 200 kg pazara inebilmiş geri kalanı mahsul sahiplerinin tüketiminde kullanılmıştır.

alintidir...