Hazar Denizi'nde yaşanan toplu fok ölümleri gizemini koruyor.

Uzmanlar, fokların esrarengiz ölümlerinin nedenini araştırırken Hazar'ın Kazakistan'a sınır kıyılara vuran ölü fok sayısının ise 400'e ulaştığı bildirildi. Benzer olayın Hazar'a komşu diğer ülke kıyılarında da olup olmadığı konusunda ise şimdilik her hangi bir bilgi bulunmuyor.

Kazakistan basını, Aralık -Mart aylarında yaşandığı tahmin edilen fok ölümlerini araştırılırken uzmanların henüz toplu ölümlere net bir teşhis koyamadığını yazdı. Sadece bazı ölü fokların solunum sistemlerinde aşırı denecek düzeyde kum tespit edildiği belirtilirken, bunun ölüm sebebi olup olmadığı konusuna ise açıklık getirilmedi.

Konuyu araştıran Kazakistan Mikrobiyoloji ve Viroloji Enstitüsü Virüs Ekoloji Laboratuarı uzamanı Aydın Kıdırmanov, sadece olayda kural dışı sert avcılık ihtimalleri üzerinde durduklarını demekle yetindi.

Ölü bulunan fokların çoğunu yavru denecek genç fokların oluşturduğunu belirten uzmanlar, fok ölüleri üzerinde yaptıkları incelemelerde ise herhangi bir salgın bir hatalık ve virüs izine rastlamadıklarını dile getiriyor.

Bu arada Kazakistan'ın Hazara sınır Magistaus bölgesi kıyışlarına vuran ölü fok sayınsının son bulunanlarla birlikte 400'e yaklaştığı açıklandı. Önce bu rakam 100 olarak ifade edilmişti.

Daha önce fokların toplu ölümlerinin petrol şirketlerinin zehirli atıklarından kaynaklanmış olabileceği ihtimali dile getirilmiş, Kazakistan Başbakanı Karim Masimov'un talimatıyla Kazakistan Çevre ve Doğayı Koruma Bakanlığı bünyesinde araştırma komisyonu oluşturulmuştu.