Uğur Meleke GLOKAL

Artık Kasım’a girdik, liglerde dörtte birlik bölüm, kupalarda da grupların yarısı geçildi. Eksikler görüldü, kıtanın devleri şimdiden devre arası transfer döneminde bir-iki takviye ile ikinci bölümde performans artırma yollarını aramaya başladı. Çok iyi bir forvet listesi olan R.Madrid’de peş peşe gelen sakatlık problemleri, bir santrfor transferi daha getirebilir. Milito-Eto’o’nun yüksek formu sonrası 4-4-2’ye dönen ve bu sistem içinde Quaresma-Mancini gibi oyunculardan faydalanma şansı azalan Inter, orta sahanın kanatlarını takviye edebilir. Milan Beckham’ı bekliyor, yanına bir bek ekleyebilir; Atletico’nun da gol sorununa yeni bir forvet çare olabilir.
Biz de düşündük, acaba Türkiye’nin büyükleri devre arası transfer dönemini nasıl geçirir? Hangi takım, 1-2 takviyeyle ikinci yarıda vites yükseltebilir?

Trabzon’un kanatları sorunlu
Inter’de Milito-Eto’o, Chelsea’de Drogba-Anelka’nın inanılmaz uyumuyla değişen planın bir benzeri Trabzon’da yaşanabilir. Dün sabah ajanslara Ancelotti’nin bir açıklaması düşmüş, İtalyan Hoca daha önce neden hiç kimsenin Drogba-Anelka’yı ikili kullanmayı düşünmediğini anlamadığını söylüyor: “İlk başlarda Anelka’ya Drogba’nın biraz gerisinde oynamasını söyledim. Ama sonra yanıldığımı anladım. Anelka orada duramıyordu ki! Her iki oyuncu da sağa-sola gitmek istiyorlar, birbirleriyle harika bir biçimde anlaşıyorlardı. Daha sonra onlara dokunmadım”
İBB ve Antalya’dan sonra Kayseri maçının son 1 saatinde de açıkça görüldü ki Gökhan’la Umut’un aralarında benzer bir sihirli uyum var. Her ikisi de kendileri atmak değil, birbirlerine attırmak için mücadele ediyorlar; çalışkanlar, paylaşımcılar.
Evet Broos, geçen sene Yanal’ın kurduğu 4-3-3’ü bozmadan sürdürmek istedi. Eldeki Yattara, Alanzinho, Barış, Engin gibi ofansif oyuncular da bu sisteme daha uygundu ama hiçbir formül, Gökhan-Umut’un ileride ikili oynaması kadar verimli olmuyor. Eğer Broos başarısı tescillenmiş Gökhan-Umut’lu bir 4-4-2 ile devam etmeye karar verirse, Trabzon’a ikinci yarı öncesi kanat oyuncusu gerekebilir. Çünkü saydığımız kanat oyuncuları iki yönlü oynayamayan, ekstra ofansif, 4-3-3 adamları... Genç Gabric ve Barış iki yönlü oynamayı öğrenebilirler, Serkan ve Colman da orta sahanın kanatlarında kullanılabilir. Ama Broos’un uzun fikstürde en az bir kanat oyuncusuna daha ihtiyacı olacaktır.

Beşiktaş’a kanat hücumcusu
Mustafa Denizli’yse Broos’tan farklı. O, takımını geçen yıl şampiyonluğa ***üren 4-3-3 düzeninde ısrarcı olacak gibi gözüküyor. Bu, pek tabii ki sadece onun bileceği bir iştir, bunu anlayabiliyoruz. Yalnız anlayamadığımız şu: Madem Denizli bu sistemde kararlıydı, neden 11 yeni transferle yarı yarıya değiştirdiği oyuncu kadrosuna hemen hiç kanat hücumcusu almadı? 4-3-3 düzeni içinde 2’si oynayacak, 2’si bekleyecek en az 4 kanat hücumcusuna ihtiyacı varken, Holosko’yu Ekrem’i sol açığa, Yusuf’u Nihat’ı sağ açığa devşirmek zorunda kalacakken... Onun döneminde takıma katılan Yusuf, Ernst, Erkan, Erhan, Fink, Tabata, Rıdvan, İsmail, Ferrari, Nihat ve Kaş’tan sadece birinin, o da 18’e giremeyen E.Zengin’in kanat hücumcusu olması garip değil mi?
Sanırım Denizli devre arasında transfer yaparsa, en az 1 kanat hücumcusunu takıma katacaktır.

Fenerbahçe’nin solu
Enteresandır, Fenerbahçe’nin solu da ta Zico döneminden, Tuncay’ın gidişinden beri sorunlu... Hatırlayın, U.Boral’a kariyerinin zirvesini yaşatan Zico bile, sezonun en önemli maçına, Londra’da Chelsea önüne solda Deivid/sağda Kazım’la çıkmadı mı? Aragones döneminde Carlos-Vederson-Uğur üçlüsüyle 2 pozisyon idare edildi, bu 3 oyuncunun çok fazla sakatlık yaşamaması neticesinde problem bir kez daha rafa kalktı. Bu yıl A.Santos transfer edildi, ama o da verimsiz kullanılarak problem korundu.
Devre arası Carlos’un transferi gündemde, oynamayan Uğur ilerleyemez, Vederson’un da kapasitesi belli. İkinci yarıda Daum’un akıllıca hamlesi A.Santos’u orijinal yerinde (sol bekte) kullanıp, önüne bir transfer yapmak olabilir.

G.Saray’ın “belaktikos”u
G.Saray’ın öndeki 4 “galaktikos”u bol gol atabilir, ama gerideki “4 belaktikos”un da skoru dengeleme potansiyelini yadsımamak gerek. Rijkaard çalıştırdığı her takımda olduğu gibi G.Saray’da da geriden pasla çıkmak istiyor, kalecisi/stoperleri uzun vurmuyor. Ama sarı-kırmızılıların geri dörtlüsünün üç buçuğu + kalecisi teknik olarak yetersiz oldukları için pres yapan takımlara karşı çokça top yitiriyor, çıkarken sayısız tehlike yaşıyorlar. Rijkaard, devre arasında takviyeye ihtiyaç duyarsa sanırım alacağı ilk oyuncu, yetenekli/geriden top yapabilen bir stoper olacak.
Diğerleri...
Kayseri’ye sağ bek: A.Turan geçici olarak sağ bek kullanıldı, şimdi de Tolunay Hoca ümit milli stoper Serdar’ı orada deniyor. Kayseri devre arasında bir sağ bekle, (Furkan’ın öne kayması halinde) belki bir de merkez oyuncu kadrosuna katabilir.
Bursa’ya sol bek: Hatları oturmuş gözüken, her mevkide seçenekli bir kadrosu olan Bursa’nın da uzun vadede iki beki sorun olabilir. Ama özellikle solda M.Keçeli-Yenal ikilisi zayıf halka gözüküyor.
G.Birliği’ne forvet arkası: Bunca pozisyon bulup bu kadar az gol atan bir takımda Harbuzi’ye iyi bir alternatif lazım. Sandro’ nun sorumluluk duygusu eksik. Kanatta oynayan Mustafa da skor yapamıyor. Bursa’daki Batalla tipinde bir oyuncu Ankara’da Harbuzi-Tozo ikilisinin önünde gol kısırlığını çözebilirdi.