Cemal Nalga’nın cezalı olması gereken maçta Tufan Ersöz’ün formasıyla oynadığı ortaya çıktı. Cemal ve şube ile ilgili tüm yöneticilere ağır cezalar gelecek. Hükmen yenilgiler de gündemde

1- Potada sahte formaBasketbol camiasında son günlerde tartışılan Cemal Nalga olayı, farklı bir boyut kazandı, ortaya büyük bir skandal çıktı.
Sezon öncesinde Cibona Zagreb ile oynanan hazırlık maçında rakibine yumruk attığı için diskalifiye edilen ve 5 maç ceza alan Cemal Nalga’nın, cezasını özel maçlarda çekip çekemeyeceği, art arda oynamaması gerektiği tartışıldı. Önce Oyak Renault, ardından Fenerbahçe Ülker bu konuda şikayetler yaptı. Ancak Cemal, tedbirsiz olarak disiplin kuruluna sevk edildiği için bu itirazlar geçerli sayılmadı ve Galatasaray tarafından oyuncusunun oynatılmadığı 5 maç TBF’ye bildirildiği için karar sarı-kırmızılı ekip lehine çıktı.

Görüntüler çıktı
Ancak dün ortaya çıkan görüntüler, olayı farklı bir boyuta taşıdı. ‘salsabasket.net’ adlı internet sitesi, Galatasaray’ın, cezalı oyuncusu Cemal Nalga’yı, Murat Didin’in takımı Skyliners ve Tolga Öngören’in takımı Ludwigsburg karşısında Tufan’ın formasıyla oynattığını yayınladığı fotoğrafla ispatlarken, istatistik kağıtlarında da 7 numaralı oyuncu olarak Tufan adının geçtiği anlaşıldı.
Bugüne kadar, Galatasaray Kulübü’nden gelen resmi evraka göre hareket eden ve itirazları reddeden Basketbol Federasyonu da bu gelişmenin ardından dün olağanüstü toplandı ve Galatasaray’a nasıl bir yaptırım uygulanacağını görüşmeye başladı.

Ağır cezalar
Galatasaray’ın bu denli gelişmiş iletişim çağında bu tarz bir hareketi göze alması ve evrakta sahtecilik yaparak, TBF’yi aldatmasının cezasının çok büyük olacağı öğrenildi. Alınan bilgilere göre, sarı-kırmızılı kulübün Türkiye Kupası’ndaki 3 ve ligdeki 2 maçında hükmen yenik ilan edilebileceği, yetkililer ve oyuncu hakkında da 1 ile 3 yıl arasında hak mahrumiyeti cezalarının verilebileceği öğrenildi.
Ayrıca bu sahteciliği yapan kulübün, ligden ihraç edilmesinin de gündeme gelebileceği ifade edildi. Geçmiş yıllarda ‘Bir takım iki kez hükmen yenik sayılırsa küme düşürülür’ kuralının, ‘İki maça çıkmadığı için hükmen yenik sayılması durumunda’ diye değiştirilmesi, Galatasaray’ın bu kural nedeniyle küme düşürülmesi ihtimalini zorlaştırsa da, sahtecilik nedeniyle bu kararın alınabileceği konuşuluyor



Cemal dinlenmiş
Galatasaray’da ismini açıklamayan bir basketbolcu, Fenerbahçe’nin elinde Cemal Nalga’ya ait ses kayıtlarının olduğunu iddia etti. Cemal’in bir kişi tarafından arandığını, kendisiyle konuşulduğunu ve bu olay hakkında söylediklerinin gizlice kaydedildiğini söyleyen basketbolcu, konunun bu şekilde açığa çıktığını savunuyor.

2- Şube tuzla buz!
Galatasaray Yönetimi dün yaşanan gelişmelerin ardından acil olarak toplandı, erkek basketbol takımındaki teknik ve idari ekiple yollarını ayırdı

Galatasaray Yönetimi, Cemal Nalga olayında gerçeklerin ortaya çıkmasının ardından dün akşam saatlerinde acil bir toplantı yaptı ve Coach Okan Çevik, yardımcısı Cengiz Karadağ, menajerler Koray Mincinozlu ve Mert Uyguç’la yollarını ayırdı.
Sarı-kırmızılı kulübün resmi sitesinden yapılan açıklamada ise,” erkek basketbol şubesinde yurtdışındaki hazırlık maçlarında maalesef spor ahlakı ve Galatasaraylılık Ruhu’yla taban tabana zıt bir olay meydana gelmiş, bir Galatasaray basketbolcusu başka bir kimlikle sahaya sürülmüş ve oynatılmıştır. Kulüpte çalışan bazı profesyonellerin isteği ve izniyle gerçekleştiğini yeni öğrendiğimiz bu olay Galatasaray Spor Kulübü, Galatasaray Camiası ve bütün Galatasaraylılar adına büyük bir utançtır. Bizlere bu utancı yaşatanlar adına Galatasaray Spor Kulübü olarak tüm spor kamuoyundan ve Türkiye’den özür diliyoruz. Tüm camiamızı büyük bir üzüntüye boğan bu olaya neden olan ve Galatasaraylılık’tan nasibini alamamış sorumlu tüm idari ve teknik kadronun kulübümüzle ilişkisi hemen kesilmiştir” ifadeleri yer aldı.
Galatasaray Asbaşkanı Mehmet Helvacı, “Bundan sonra yetkili kurumların vereceği kararları bekleyeceğiz” dedi. Takımın ligden ihracının gündeme geldiğinin hatırlatılması üzerine de, “Bu yönde bir karar verilirse yapacak bir şeyimiz olmaz. Ancak böyle bir kararın çıkacağını sanmıyorum. İhlal büyük olsa da, ihraca varacak kadar büyük olduğunu düşünmüyorum” yorumunu yaptı.