Bankalararası Kart Merkezi (BKM) Genel Müdürü Sertaç Özinal, Avrupa'nın üçüncü büyük kart pazarı durumundaki Türkiye'de kredi kartlarının yıllık cirosunun 200 milyar Dolar olduğunu söyledi. Türkiye'de kredi kartı kullanımı artarak devam ettiğini kaydeden Özinal, bu sene ciro bazında yüzde 10-15 civarında bir artışın olacağını bildirdi. Kredi kartı ödeme sistemlerinde Türkiye'nin iyi bir durumda olduğunu belirten Özinal, "Rakamsal olarak bakıldığı zaman Türkiye, Avrupa'nın üçüncü büyük kart pazarı konumunda bulunuyor. Bu son derece gurur verici." dedi.

Antalya'da düzenlenen Maliye Sempozyumu'na katılan BKM Genel Müdürü Özinal, kredi kartı kullanımıyla ilgili bilgi verdi. Özinal, Türkiye'nin yüzde 10 ile Avrupa'da kredi kartı kullanımını en fazla arttıran ülke olduğunu kaydetti. Türkiye'nin sadece rakamsal olarak değil, kredi kartı altyapısı, ürün özellikleri, taksitlendirme ve ödüller gibi birçok uygulamada Avrupa'nın öncü ülkelerinden olduğuna işaret eden Özinal, şunları kaydetti: "Türkiye'de ödeme sistemlerinde, 45 milyonu kredi kartı, 67 milyonu da banka kartı olmak üzere yaklaşık 112 milyon kart kullanılıyor. Kişi başına 2,1 kart düşüyor. 21 milyon kredi kartı kullanıcısı olduğu tahmin ediliyor."

"ŞİFRE UYGULAMASI KART SAHTEKÂRLIĞINI YÜZDE 80 AZALTTI"

Problemli kart oranlarına da değinen Özinal, Türkiye'de kredi kartı kullanan yüzde 3'lük bir kesimin ödeme zorluğu yaşadığını aktardı. Türkiye'nin kredi kartı güvenliği konusunda da Avrupa'da örnek gösterildiğini dile getiren Özinal, "Şifreli uygulamaya geçildikten sonra kart sahtekârlığında yüzde 80'lere varan bir azalma oldu. Bu ciddi bir oran. Dolayısıyla suiistimal konularında kontrol edilebilir bir durumdayız. Türkiye, kredi kartlarında Avrupa'da en düşük suiistimallik oranına sahip." diye konuştu.

Kredi kartının ekonomiye ve enflasyonun düşmesine olumlu katkısının olduğunun tespit edildiği bilgisini veren Özinal, 2008 yılındaki ekonomik krizde kartlı ödeme sistemlerinin çok katkısının olduğunu belirtti.

(Cihan Haber Ajansı)