KARTAL'DAN BURUK VEDA
Şampiyonlar Ligi A Grubu'nda Dragao Stadı'nda Porto'ya konuk olan temsilcimiz Beşiktaş, gruptan çıkma umutlarını bağladığı maçta Portekiz temsilcisine 2-0 mağlup oldu. Beşiktaş, elinden geleni yaptığı ve zaman zaman gol pozisyonları bulduğu maçta çok şanssız ve bireysel hatalardan dolayı iki gol yiyip grubu son sırada tamamladı. Porto'nun gollerini ise 43. dakikada Lucho Gonzalez ve 62. dakikada Quaresma kaydetti. Grupta Porto ile Liverpool ilk iki sırada ikinci tur vizesi alırken, Beşiktaş içinde bir burukluk ile Avrupa'ya veda etti.

SAĞLAM'DAN TEK DEĞİŞİKLİK

Beşiktaş Teknik Direktörü Ertuğrul Sağlam, Avrupa Şampiyonlar Ligi (A) Grubu'nda FC Porto karşısında Bursaspor karşısındaki ilk 11'i 1 oyuncu dışında bozmadı. Ertuğrul Sağlam, FC Porto ile yapılan kader maçında, Bursaspor karşısındaki kadroda tek değişiklik yaptı.

Genç teknik adam, bu akşamki kader karşılaşmasında, Bursaspor karşısında ilk 11'de sahada olan Arjantinli oyuncu Higuain'i yedeğe çekip, bu oyuncunun yerine Burak'a ilk 11'de görev verdi. Ligde en son Fenerbahçe maçında ilk 11'de görev yapan Burak, Avrupa maçlarında ise fazla şans bulamadı. Avrupa Şampiyonlar Ligi grup maçlarında hiç forma giymeyen genç oyuncu, Avrupa'da yalnızca 2. ön eleme turu maçında İsviçre'nin FC Zürih takımıyla yapılan karşılaşmada sonradan oyuna girip 12 dakika görev almıştı. Siyah-beyazlı takımın mutlak kazanması gereken karşılaşmada Burak, gol noktalarında Brezilyalı oyuncu Bobo ile birlikte görev yaptı.

Bu arada sakatlığı nedeniyle bir süredir takımdan ayrı kalan İbrahim Kaş ve Serdar Kurtuluş da maç kadrosunda kendilerine yer bulurken, kaleci Hakan'ın yanısıra Mehmet Sedef, Higuain, Koray ve İbrahim Akın da FC Porto maçında yedek soyundu.

Beşiktaş'ta, sakatlıkları bulunan Gökhan Zan, Mehmet Yozgatlı, Nobre, Diatta ve Ricardinho, Porto'daki maç kafilesinde yer almayıp
İstanbul'da kalmışlardı.

43. DAKİKAYA KADAR HERŞEY GÜZEL...

Dragao Stadı'ndaki karşılaşmanın ilk 10 dakikası Porto'nun istekli hücum futbolu ile başladı. Mavi-Beyazlılar sağlı sollu ortalarla Beşiktaş kalesine gelmeyi tercih ederken, Beşiktaş rakibini kendi yarı sahasında karşılamayı tercih etti. Beşiktaş adına bu dakikaya kadar en önemli gol pozisyonu 8. dakikada Delgado'nun bireysel yetenekleriyle öne çıkıp çektiği şuttu. Maçın 12. dakikasında ise Porto taraftarları ayağa kalktı, bizim ise yüreğimiz ağzımıza geldi. Sağ kanattan gelişen ev sahibi atağında Lisandro'nun kafa vuruşu ağlara gitti ancak gol olarak değer kazanmadı. Bu dakikadan sonra oyunun temposu düştü ve Beşiktaş rakibini orta sahada karşılayıp pres yapmaya başladı. Bu pres Portekiz temsilcisi üzerinde olumsuz etki yaptı ve Beşiktaş'ın da oyuna ortak olmaya başlamasını sağladı. Ancak özellikle ortadan Delgado ile gelişen Beşiktaş ataklarında forvette Bobo çok yalnız kaldı, topla buluşamadı. İki takımın da etkili gol pozisyonları yakalayamaması, oyunun orta sahada kitlenmesine neden oldu. Porto'ya gruptan çıkması için yetecek olan 1 puan, ev sahibi ekibi de temkinli oynamaya itiyordu. İlk yarının son 15 dakikalık periyoduna girilirken Porto'nun gol için oyuna daha fazla ağırlığını koyuşunu izledik. Beşiktaş ise kontraatak futboluna döndü. Ataklarını genellikle sağ kanadından Quaresma ve Bosingwa ile yapmaya çalışan Porto'ya, siyah-beyazlı temsilcimiz İbrahim Üzülmez'in etkili savunması ve Tello'nun da defansına yardımcı olmasıyla hiç fırsat vermedi.

AMA YA SONRA?

40. dakikada ise maçın en tehlikeli atağı gerçekleşti. Bosingwa Beşiktaş savunmasının hatalarından yararlanıp ceza sahası içine girdi. Sol ayağı ile yaptığı vuruşta Rüştü mükemmel uzandı ve gole izin vermedi. Ancak Porto atakları kesilmedi. İyice kapanmamızın ardından Porto akın akın gelmeye başladı. Önce bir kornerden netice alamadılar, ardından ise istedikleri oldu. 43. dakikada Beşiktaş ceza sahasına gelen topta Rüştü'nün ofsayt diye durmasının ardından Lucho Gonzalez bomboş durumda kaldı ve topu ağlara gönderdi. Kalan dakikalarda gol olmayınca ilk yarı 1-0 ev sahibi lehine sonuçlandı.

BURAK ÇIKTI İBRAHİM AKIN GİRDİ...

İkinci yarıya Beşiktaş teknik direktörü Ertuğrul Sağlam, ilk yarıda hücumda etkisiz kalan Burak'ı çıkarıp İbrahim Akın'ı alarak başladı. Ve Beşiktaş bu yarıya çok hızlı başladı. Önce Serdar Özkan'ın 47. dakikada kaleci Helton'la karşı karşıya kalıp değerlendiremediği pozisyon, ardından da kornerden gelen topta Cisse'nin topa düzgün vuramaması Beşiktaş'ı beraberlik golünden etti. Temsilcimizin bu pozisyonları kaçırmasının ardından oyundaki tempo yeniden düştü.

PORTO UYUTTU VE...

Porto yavaştan oyunu uyutmaya başlamıştı. Kalemize tehlikeli gelmenin sinyallerini verdiler ve sonrasında 62. dakikada inanılmaz bir defans hatası sonucu kaleci Rüştü ile karşı karşıya kalan Quaresma, top ikinci kez ağlara yolladı. Golün ardından Beşiktaş oyun disiplininden yine de kopmadı. Defansta İbrahim Toraman savaşmaya devam etti, hücumda da Tello etkinliklerini sürdürdü. Ancak Porto'nun hakimiyeti çoktan eline almış olması, temsilcimizin gol pozisyonu bulmasını engelledi. 2-0'dan sonra daha da rahatlamış bir görünüm çizen Portekiz ekibi, çok fazla üzerimize gelmiyor, ani ataklarla gol arıyordu. Karşılaşmanın son 10 dakikalık kısmına girilirken Porto grup birinciliğini elde etmenin psikolojisine çoktan bürünmüştü. Ev sahibinin 'Artık maç bitse de, gruptan çıksak' tarzı oyununa temsilcimiz Beşiktaş yılmadan ataklar yapmaya çalışarak cevap verse de, olmadı. Hakemin son düdüğü ile birlikte Dragao Stadı Portekizliler'in sevinç çığlıkları ile inlerken, temsilcimiz Beşiktaş'ta hüzün vardı.

MAÇTAN DAKİKALAR (İLK YARI)
4. dakikada Sektioui'nin ceza sahası dışından sert şutunda kaleci Rüştü, topu iki hamlede kontrol etti.
8. dakikada Delgado'nun ceza sahası dışından sert şutunda kaleci Helton, sektirdiği topu ikinci hamlede kontrol etti.
12. dakikada sol kanattan ceza sahasına yapılan ortada Lisandro'nun kafa vuruşunda meşin yuvarlak ağlarla buluştu. Ancak hakem, yardımcısının uyarısıyla ofsayt gerekçesiyle golü iptal etti.
41. dakikada sağ kanattan ceza sahasına giren Bosingwa, iki rakibinden sıyrıldıktan sonra kaleci Rüştü ile karşı karşıya kaldı. Bosingwa'nın yerden vuruşunda kaleci Rüştü, topu köşeden kornere çeldi.
43. dakikada topla ceza sahasına giren Sektioui'nin sol çarprazdan vuruşunda kaleci Rüştü, topu son anda kornere çeldi.
44. dakikada Meirelies'in ceza sahasına havalandırdığı topta kaleci Rüştü ve Beşiktaş defansının ofsayt diye duraksadığı pozisyonda Sektioui, pasını Lucho Gonzalez'e çıkardı. Bu futbolcu, topu boş ağlara gönderdi ve takımını öne geçirdi. 1-0

MAÇTAN DAKİKALAR (İKİNCİ YARI)
46. dakikada Bobo'nun pasıyla ceza sahası sağ çaprazında topla buluşan Serdar Özkan'ın yerden vuruşunda kaleci Helton, topu direk dibinden kornere çeldi.
47. dakikada Tello'nun sağdan kullandığı kornerde arka direkte Cisse, müsait pozisyonda etkisiz bir vuruş yaptı. Top yandan auta gitti.
55. dakikada sağ kanattan ceza sahasına giren Assunçao'nun çaprazdan vuruşunda meşin yuvarlak yandan auta çıktı.
61. dakikada Sektioui'nin sağ kanattan ceza sahasına ortasında kale önünde Quaresma'nın kafa vuruşunda kaleci Rüştü, topu güçlükle çeldi. Dönen topu defans uzaklaştırdı.
62. dakikada Ali Tandoğan'ın kafasından seken topu önünde bulan ve ceza sahasına sokulan Quaresma, yerden düzgün bir vuruşla topu ağlara gönderdi ve farkı ikiye çıkardı. 2-0
79. dakikada ceza sahasında topla buluşan Lisandro'nun sert şutunda meşin yuvarlak yandan auta çıktı.
86. dakikada Delgado'nun soldan kullandığı kornerde iyi yükselen İbrahim Toraman'ın kafa vuruşunda top az farkla yandan auta çıktı.
89. dakikada topla ceza sahasına giren Bosingwa'nın sert şutunda meşin yuvarlak az farkla üstten auta gitti.

STAT: Dragao
HAKEMLER: Peter Fröjdfeldt, Henrik Andren, Fredrik Nilsson (İsveç)
PORTO: Helton, Bosingwa, Emanuel, Alves, Fucile (Cech dk. 75 ), Lucho Gonzalez (Bolatti dk. 81 ), Assunçao, Meireles, Sektioui (Helder Postiga dk. 73 ), Quaresma, Lisandro
YEDEKLER: Nuno, Mariano Gonzalez, Joao Paulo, Adriano
TEKNİK DİREKTÖR: Jesualdo Ferreira
BEŞİKTAŞ: Rüştü, Ali Tandoğan, İbrahim Toraman, Baki, İbrahim Üzülmez, Serdar Özkan, Cisse, Burak (İbrahim Akın dk. 46 ), Tello (Higuain dk. 84 ?), Delgado, Bobo
YEDEKLER: Hakan Arıkan, Serdar Kurtuluş, Mehmet Sedef, Koray, İbrahim Kaş
TEKNİK DİREKTÖR: Ertuğrul Sağlam
GOLLER: Lucho Gonzalez (dk. 44), Quaresma (dk. 62) (Porto)
SARI KARTLAR: Quaresma (Porto), Rüştü, Bobo, İbrahim Toraman (Beşiktaş