turk-dreamworld.com Sitesine Hoþgeldiniz.


2 sonuçtan 1 ile 2 arasý
  1. #1
    TDW Team-Co Admin as11 - ait Kullanýcý Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    Feb 2007
    Mesajlar
    15.898
    Total 'Thanks' Received by This User :
    0 Bu Konu icin
    691 Toplam

    Standart Arýkuþu hem arýnýn hem de arýcýnýn kabusu

    Bal üreticilerinin, arýlarý yiyerek zarar veren arýkuþu sürüsünü, havaya tüfekle ateþ edip metal cisimleri bir birine vurarak koloniden uzak tutmaya çalýþtýklarý bildirildi.

    Adana'nýn Kozan ilçesinde faaliyet gösteren Bal Tarým Satýþ Kooperatifi Müdür Yardýmcýsý Mehmet Erdem, AA muhabirine yaptýðý açýklamada, arý kolonisi sayýsý bakýmýndan Türkiye'nin dünyada dördüncü, bal üretiminde yedinci sýrada yer aldýðýný söyledi.

    Çevre kirliliði, zirai ilaçlamalar ve doðal alanlarýn daralmasýnýn arýcýlar açýsýndan önemli sorun teþkil ettiðini belirten Erdem, "Bunlara, yaþanan kuraklýktan sonra arýkuþu sorunu da eklenince, bal üreticilerinin sýkýntýsý artýyor" dedi.

    Arýkuþunun kovandan çýkan bal arýlarýný yemesinin doða kanunu olduðunu, ancak geçim kaygýsýndaki bal üreticilerinin de buna karþý bir dizi önlem almak zorunda kaldýðýný anlatan Erdem, "Mayýs baþýndan Aðustos ayý sona kadarki süreç arýlarýn bal yaptýðý dönemdir. Arýnýn, tarýma ve doðaya katkýsý ise polinasyon bakýmýndan ürettiði balýn deðerinden 100 kat daha fazladýr.

    Bu dönemde arýkuþu, kovanlarýn bulunduðu alanlarda sürü halinde gezer ve kovandan çýkan arýlarý kapar. Arýnýn sadece baþýný yer ve gerisini atar" dedi.

    Arý kolonisinin ilk saldýrýdan sonra içgüdüsel olarak kovana döndüklerini ve çýkmadýklarýný ifade eden Erdem, þöyle konuþtu:

    "Arý, kovana hapsolunca çiçeklerden nektar alamýyor ve dolayýsýyla bal yapamýyor. Gerek çýktýðýnda ölen arýlar ve gerekse kovandan çýkamama gibi her iki nedenle üretimde kayýp oluyor. Yaþamý süresince bir kez dýþarý çýkan ana arý da bu saldýrýda yok olursa kovanda koloni devamlýlýðý saðlanamaz.

    Üreticiler kovanlarýnýn bulunduðu alanda arýkuþu görmeleri halinde tüfekle havaya ateþ ediyor veya metal cisimleri bir birine vurarak korkutup koloniden uzak tutmaya çalýþýyor. Bu yöntemler çok baþarýlý olunmasa da yetiþtirici arýlarýn zarar görmemesine çalýþýlýyor."

    Arýkuþu

    Arýkuþlarý Asya, Afrika ve Güney Avrupa'da yaþayan, göz alýcý renklerle bezenmiþ, çok gösteriþli ve zarif kuþlardýr. Bayaðý arýkuþunun (Merops apiaster) erkeði ile diþisi birbirine çok benzer.

    Ýkisinin de sýrtý kýzýl kahverengi, gerdaný sarý, karný ise yeþilimsi mavi renktedir. Uzun ve hafifçe aþaðý kývrýk olan gagalarýnýn ucu sivridir. Kuyruklarýnýn tam ortasýnda, diðerlerine oranla daha uzun olan iki tüy bulunur. Tek bir nota üzerinden sürekli yinelenen ötüþleri flüt sesini andýrýr.

    Haddini bilmedikten sonra çok þey bilmek birþeye yaramaz. Suskunluk kimseyi yanýltmasýn, Çünkü susan konuþursa kimse kaldýramaz.
    -W. Butler-


    Ok gibi doðru olsam, yabana atarlar beni,
    Yay gibi eðri olsam; elde tutarlar beni,
    Doðruda aç görmedim; eðride tok,
    Eðri yay elde kalýr; menzil alýr doðru ok.

    Mevlana
    AlýntýAlýntý

  2. #2
    Senior Member asemo - ait Kullanýcý Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    Feb 2007
    Mesajlar
    5.366
    Total 'Thanks' Received by This User :
    0 Bu Konu icin
    722 Toplam

    Standart Cevap: Arýkuþu hem arýnýn hem de arýcýnýn kabusu

    ARI YÝYÝCÝ KUÞLAR

    Yaklaþýk 40 gram aðýrlýðýnda olan kuþlar için büyük tropik bir arýnýn iðnesi ölümcül olabilir. Oysa bazý kuþlar arý yiyerek beslenirler. Arý-yiyiciler arýnýn zehirli etkisinin üstesinden iki yolla gelirler. Öncelikle arýnýn kuvvetli iðnesine karþý belli bir yere kadar baðýþýklýklarý vardýr. Ýkinci olarak da kuþlar tehlikeli türlerle tehlikesiz olanlar arasýndaki farký ayýrt edebilirler ve aslýnda arýlarýn sokan türleriyle çok nadiren uðraþýrlar. Bir arýyý yakalayan kuþ, öncelikle böceði gagasýnýn ucunda silkeler, sýkýca tutacak þekilde kendini ayarlar ve sonra da dala doðru böceði sertçe çarptýrarak bayýltýr. Daha sonra arýnýn vücudunun arka kýsmýný pürüzlü aðaç kabuðuna sürter bu iþlem keskin iðneyi ve ona baðlý zehirli keseleri koparýp atar. Bütün bu iþlemlerden sonra kuþ arýnýn zehirinin yok olduðuna kanaati gelince arýyý olduðu gibi yutar. Bir kuþun arýnýn zehirini nasýl etkisiz hale getireceðini kendi kendine bulmuþ olmasý mümkün müdür? Peki ya bu zehire karþý baðýþýklýk kazanmasýný saðlayacak maddeyi vücudunda kendi kendine oluþturmasý mümkün müdür? Bunlarý bir kuþun bilmesine imkan yoktur. Kuþun arýyý avlamasýndaki planýn üstün bir aklýn ürünü olduðu kesin bir gerçektir. Kuþa bütün bunlar Rahman ve Rahim olan Allah tarafýndan ilham edilmektedir.
    AlýntýAlýntý

 

 

Benzer Konular

  1. Memo Denver'in kabusu oldu!
    Von metin88 im Forum Basketbol, Handbol, Voleybol
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj: 15.04.2008, 14:37
  2. HPV erkeklerin de kâbusu oldu
    Von Web Master im Forum Haberler
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj: 21.02.2007, 21:05

Bu Konudaki Etiketler

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajýnýzý Deðiþtirme Yetkiniz Yok
  •  

Page generated in 1.718.550.269.31945 seconds with 14 queries Sayfa Boyutu (178644)